Gigantska razglednica na glečeru za zaštitu klime

Objavljeno: 18.11.2018.


Djeca iz cijelog svijeta iskazala su zabrinutost zbog globalnog zagrijavanja tako što su napravila, kako su ocijenili organizatori, najveću razglednicu na svijetu, na glečeru u švajcarskim Alpima.
Više od 125.000 razglednica sa rukom napisanim porukama nade i posvećenosti dece iz celog sveta postavljeno je na glečer Aleč u Alpima, čineći jednu razglednicu veliku kao pola fudbalskog terena.

Kako navodi AP, to razglednica predstavlja vapaj za pomoć od Nju Orleansa do Hongkonga, od podsaharske Afrike do Indije, a uoči konferencije UN o klimi idućeg meseca u Poljskoj.

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i njeni partneri postavili su tu veliku razglednicu na vrh ugroženog glečera Aleč, najdužeg i najdubljeg u Alpima, za koji se procenjuje da će nestati do kraja veka, ako se nastavi sadašnji tempo globalnog zagrevanja.

Organizatori su saopštili da razglednice postavljene na visini od 3.400 metara, u blizini čuvenog Jungfraujoha, s ciljem da budu upisane u Ginisovu knjigu rekorda kao „razglednica s najviše potpisnika“.

Ginis je, međutim, saopštio da ovaj pokušaj nije registrovan. Sadašnji rekord je 16.000 razglednica.

„Deca traže od nas i naših lidera da preduzmemo akciju da sačuvamo planetu Zemlju za njih i da imaju budućnost na njoj“, saopštili su organizatori.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *