Novi japanski ministar za sajber bezbjednost nikada nije koristio računar

Objavljeno: 17.11.2018.


Sa nagomilavanjem izazova na polju sajber bezbjednosti i napadima koji postaju sve sofisticiraniji, očekivali bismo da ljudi kojima se daje vlast u ruke i koji se postavljaju na pozicije odgovorne za sajber bezbjednost imaju bar malo znanja o toj oblasti. To očigledno nije bio uslov za japansku vladu, jer čovjek koji je postavljen za novog ministra za sajber sigurnost nikada nije koristio kompjuter u svom životu.
Nezavisni zakonodavac Masato Imai raspitivao se o kvalifikacijama ministra sajber sigurnosti Yoshitaka Sakurada tokom sednice prekjuče. „Pošto sam imao 25 godina i bio nezavisan, izdavao sam uputstva svom osoblju i sekretaricama. Nikada u životu nisam koristio kompjuter“, navodno je izjavio Sakurada, prenosi Kyodo News.

Imai je razumljivo bio u šoku ovom izjavom, odgovarajući da je „neverovatno to što neko ko je odgovoran za mere sajber sigurnosti nikada nije koristio računar.“ Njegov šok je opravdan s obzirom da bi to bilo normalno očekivati od nekoga na ovom položaju.

Sakurada je izgleda prebacio odgovornost na državni sud, rekavši da „to pitanje treba da se reši od strane vlade kao celine. Uveren sam da nisam kriv.“ To je u suštini način političara da kaže da on nije postavio sebe na mesto ministra, tako da procena njegovih sposobnosti ili nedostatka istih ostaje na vladi.

Pročitajte i:  Kalifornija prva država koja je dobila Zakon o IoT sajber bezbednosti

Iako nije bilo poziva da Sakurada da ostavku sa svog položaja, trebalo bi da se dovede u pitanje njegov nedostatak iskustva, s obzirom na to da je odgovoran za nadgledanje sajber sigurnosti na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine.

Izvor: Ubergizmo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *