Glavni odbor SDS-a danas donosi odluku kako će djelovati u narednom periodu

Objavljeno: 17.11.2018.


Članovi Glavnog odbora Srpske demokratske stranke na sjednici koja će biti održana danas u Istočnom Sarajevu treba da donesu odluku kako će politički djelovati ta stranka u narednom periodu.
Predviđeno je i donošenje platforme SDS-a za postizborno djelovanje i razgovore sa drugim strankama. Neizostavna tema biće i unutrašnji problemi u stranci, kao i odluka o unutarstranačkim izborima, redovnim ili vanrednim.

SDS treba da se odluči i o zahtjevima pojedinaca koji bi rado u vlast s Miloradom Dodikom.

Govoreći o sjednici GO SDS predsjednik te stranke Vukota Govedarica je nedavno rekao da nije za politiku u kojoj će se građani varati, iznevjeriti svi oni koji su dali podršku SDS-u.

“Definisaćemo postizbornu platformu koja će definisati put kojim će SDS ići. Članovi Glavnog odbora imaće priliku da kažu da li su za dosljednu politiku ili za jednu novu koja će amnestirati sva nedjela koja je vlast u Srpskoj počinila u proteklih 13 godina”, kazao je Govedarica.

Na sjednici Glavnog odbora biće riječi i o lošem izbornom rezultatu koji je ta stranka postigla na izborima, kao i dešavanjima u postizbornom periodu što je prouzrokovalo i sankcije prema pojedinim funkcionerima stranke.

Kako su objavili pojedini mediji, u predloženoj platformi navodi se da će “SDS štititi ustavnu poziciju RS, njen teritorijalni integritet i ustavno-pravni suverenitet zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

– SDS je protiv bilo koje varijante promjene Ustava BiH koja zadire u ustavne nadležnosti RS, te naglašava da je promjena Ustava BiH prihvatljiva samo u dijelu koji se odnosi na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”. SDS potvrđuje da je protiv prenosa nadležnosti i smatra da treba preispitati svrsishodnost svih do sada prenesenih nadležnosti – navodi se u platformi.

Sljedeća stavka u platformi je da SDS smatra neophodnim zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i drugih oblika međunarodne uprave, te da će insistirati na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će omogućiti zamjenu stranih sudija domaćim.

– SDS podržava dalje korake BiH ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji uz dalje jačanje RS na tom putu. Kada su u pitanju vojne integracije, SDS ostaje dosljedan stavu da je u najvišem interesu RS i srpskog naroda da slijedi stavove Srbije – navodi se u platformi i dodaje da trebaju temeljne reforme pravosudnog sistema i izbornog zakonodavstva.

SDS se zalaže za potpunu slobodu medija, pri čemu smatra da je urgentno potrebno osloboditi političkog uticaja Javni servis RTRS i Srpsku novinsku agenciju – Srna, i staviti ih u funkciju objektivnog i nepristrasnog informisanja svih građana.

Sjednici GO SDS neće prisustvovati članovi iz Doboja koji se ne mire s činjenicom što su njihova dva funkcionera isključena iz stranke nakon što su, kako je saopšteno, samovoljno provodili aktivnosti u vezi učešća u vlasti tzv. Obrenove grupe zajedno sa Miloradom Dodikom.

Takođe i dva poslanika, koji su dobili mandate u NSRS na listi SDS iz tzv. Obrenove grupe, juče su saopštili da neće biti u klubu SDS-a nego će biti nezavisni poslanici koji će podržati skupštinsku većinu, predvođenu SNSD-om u NSRS.

Stanje u pojedinim odborima, uključujući i dobojski SDS, čiji predstavnici su već postigli dogovor o zajedničkoj saradnji sa Miloradom Dodikom na svim nivoima, kao i odgovornosti zbog lošeg izbornog rezultata biće neizostavna tema o kojoj će se pričati na sjednici GO SDS-a danas u Istočnom Sarajevu.

Nakon sjednice GO SDS planirane su izjave za novinare.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *