“Ako i bude vojske, formiraće je na manje sumnjiv dan”

Objavljeno: 17.11.2018.


Odlazeći komandant vojne baze Bondstil na Kosovu Nik Dučić rekao je Tanjugu da ne veruje da će prištinske vlasti proglasiti stvaranje Vojske Kosova 28. novembra
Tog dana je albanski Dan zastave.

“Verujem da ako bude objave tranzicije u vojsku Kosova, da će oni to učiniti na neki manje sumnjiv dan od Dana zastave.Verujem da će takođe biti koordinisano s Kforom, da oni to isplaniraju na odgovarajući način”, rekao je Dučić u intervjuu Tanjugu, poslednjem uoči današnje predaje dužnosti novom komandantu Roju Makaregu.

On je, odgovarajući na pitanje da li Kfor ima kapaciteta da zaustavi nasilje nad Srbima do koga bi moglo da dođe kao posledica proglašenja kosovske vojske, naveo da “ne očekuje nikakve teškoća, sukoba ili nasilje u slučaju proglašenja”.

“Zadatak Kfora i kosovske policije svakako će biti da budu dobro pozicionirani, isplaniraju i koordinišu se”, naveo je Dučić.

Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom Kfora na Kosovu, danas je izvršena primopredaja dužnosti komandanata i na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je takođe pukovnik Roj Makareg.

Dučić je predao komandantu Kfora Salvatoreu Kuočiju zastavu Multinacionalne borbene grupe Istok Kfor koji ju je potom dao Makaregu. Kuoči je Dučiću uručio medalju NATO-a, nakon čega je intonovana himna Alijanse.

Ceremoniji je prisustvovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je Dučiću predao poklon, kao i vršilac dužnosti ambasadora SAD u Prištini Kolin Hiland i drugi zvaničnici. U okviru ove predaje komande u Multinacionalnoj borbenoj grupi – Istok Kfor, Makaregov Borbeni tim 29. pešadijske brigade iz Kapoelija na Havajima smenio je Dučićev Borbeni tim 79. pešadijske brigade iz kalifornijskog grada San Dijega.

Obe jedinice deo su američke Nacionalne garde. Prema podacima američkih medija i sa njegovog “Linkdin” profila, 45-godišnji Makareg je pre stupanja na dužnost komandanta brigade na Havajima u novembru 2017, u Nacionalnoj gardi nešto više od dve godine radio kao kontrolor, odnosno glavni finansijski menadžer i pod njegovim nadzorom bio je budžet od 16 milijardi dolara.

Njegovi roditelji su 80-ih godina prošlog veka sa Filipina emigrirali u havajsku prestonicu Honolulu, a Makareg je u akademskoj karijeri prvo diplomirao na Univerzitetu Havaja u Manoi, zatim stigao do mastera iz poslovne administracije kalifornijskog Univerziteta Touro, a potom i do mastera iz nacionalne bezbednosne strategije na Nacionalnom ratnom koledžu koji je u sklopu američkog Nacionalnog univerziteta odbrane u Vašingtonu.

Prvu vojnu funkciju imao je u bazi američke vojske Spirhed u Kuvajtu, da bi potom služio u Birou Nacionalne garde, a radio je i u Pentagonu, gde je nakon dobijanja čina pukovnika bio jedan od pet zamenika sekretara vojske u Ministarstvu odbrane SAD. Makareg će na Kosovu bili komandant baze Bondstil, koja može da primi do 7.000 vojnika i najveća je američka vojna baza na Balkanu.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *