Trese se Ostrvo: Uskoro glasanje o nepovjerenju Terezi Mej

Objavljeno: 16.11.2018.


Partijske kolege Tereze Mej su dobile dovoljan broj glasova da pokrenu proceduru izglasavanja nepovjerenja njenoj vladi, javlja „Skaj njuz“.
Grupa evroskeptika u vladajućoj Konzervativnoj partiji Velike Britanije dobila je dovoljnu podršku da inicira u parlamentu glasanje o poverenju premijerki Terezi Mej.

Prema rečima izvora iz parlamenta, vrlo verovatno će u bliskoj budućnosti doći do glasanja o poverenju Vladi Tereze Mej. U rezidenciju šefice Vlade pozvani su poslanici „Torijevaca“ koji odgovaraju za partijsku disciplinu tokom glasanja o ključnim pitanjima.

Prema statutu vladajuće Konzervativne partije, procedura će biti pokrenuta ako 15 odsto parlamentaraca (48 ljudi) uputi šefu komiteta pismo da je izgubljeno poverenje u premijerku.

Britanska premijerka Tereza Mej odbacija je danas optužbe da predstavlja „modernog Nevila Čemberlena“, premijera koji se, godinu dana pre izbijanja Drugog svetskog rata, hvalio da je obezbedio mir sa Hitlerovom Nemačkom.

Neki poslanici premijerkine Konzervativne stranke za njen plan napuštanja Evropske unije tvrde da je kapitulacija, koja će učiniti da Britanija i po napuštanju tog bloka u martu 2019. godine, i dalje bude podređena pravilima EU. Juče su dva britanska ministra podnela ostavku u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej o izlasku iz Evropske unije, ističući da im savest ne dozvoljava da podrže nacrt tog dogovora.

Upitana da li sebe smatra „modernim Čemberlenom“, Tereza Mej je za radio LBC izjavila: „Ne, i razlog za to je sledeći: Nećemo biti zauvek prikovani za nešto što ne želimo“.

Sputnjik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *