Pentagon se pregrupiše, povlači vojsku zbog Rusije

Objavljeno: 16.11.2018.


Pentagon doneo odluku da smanji antiterorističke snage SAD u Africi i proučava da li može da izvede slične poteze u drugim delovima sveta.
Cilj takvih mera je da se pažnja američke vojske usredsredi na ono što Vašington zove pretnjama – Rusiju i Kinu, navodi AP.

Navodi se da je u kratkom saopštenju Pentagona objavljeno da će planirano smanjenje Komande za Afriku vojske SAD za deset odsto u odnosu na sadašnjih 7.200 pripadnika trupa biti izvedeno u narednih nekoliko godina, ali da se neće odnositi na vojne operacije u Libiji, Somaliji i Džibutiju, već na države zapadne Afrike.

AP navodi da Pentagon nije naveo konkretna imena zemalja, ali agencija podseća da SAD imaju trenutno relativno male vojne grupe koje operišu u Nigeriji, Nigeru, Kamerunu i drugde.

Navodi se da je Komanda za Afriku prva regionalna američka vojna komanda koja započinje smanjenje antiteroristiučkih snaga, ali da i druge u Evropi, na Pacifiku i u drugim delovima sveta razmatraju mogućnost smanjenja trupa.

To je u skladu sa željom ministra odbrane Džejmsa Matisa da se pažnja američke vojske usredsredi više na potencijalni sukob sa Rusijom i Kinom, a manje na ratove protiv pobunjenika kao u proteklih 17 godina. To je navedeno u američkoj nacionalnoj strategiji odbrane koja je objavljena u januaru ove godine.

Navodi se da je ova strategija zasnovana na uverenju administracije predsednika SAD Donalda Trampa da je centralni izazov za američku bezbednost i prosperitet ono što se naziva ponovnim strateškim nadmetanjem s Kinom i Rusijom. Iako se pretnje ekstgremističkih grupa kao što je Islamska država u Siriji i Iraku smatraju značajnim, one više nisu u glavnom fokusu američke odbrane.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *