Nema uslova za formiranje vlasti

Objavljeno: 16.11.2018.


Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je za Dnevnik 2 BHT 1 da nema uslova za formiranje vlasti i da je konstituisanje domova naroda u BiH i FBiH moguće samo uz izmjenu Izbornog zakona. Prema njegovim riječima, za formiranje vlasti u Federaciji potrebna će biti Božija pomoć.
Ističe da vlast može biti formirana u kantonima te na nivoima gdje se radi o automatizmu, poput Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH, prenosi Klix.

“Ali svaki naredni korak ka uspostavljaju drugog doma i na entitetskom nivou i na nivou ministara drugi dom, koji je uslov za funkcionisanje vlasti, treba nam izmjena Izbornog zakona. Što se Federacije tiče, neka nam dragi Bog pomogne”, kazao je Čović.

Smatra da se izmjene Izbornog zakona mogu dogovoriti ako za to postoji volja.

“Da li mi imamo kapacitet da to uradimo? Ako mi imamo kapacitet, to je riješeno istog trenutka. To je dogovoreno za dvije sekunde. I način i metodologija itd. Međutim, baviti se time kako može, a da uopšte ne govorimo o sadržaju, to je besmisleno. To radimo već dvije godine i ja na to ne bih trošio više niti jedne sekunde”, naveo je Čović.

Tvrdi da je konstituisanju sjednica Predstavničkog doma odgođena jer stranka na čijem je čelu čeka ko će joj, pored SNSD, biti treći partner za uspostavljanje vlasti na državnom nivou.

“U svakom slučaju sjednica će biti održana u zakonskom roku, kako je to definisano u Izbornom zakonu, a to je najdalje 7. decembar. HDZ ima pet predstavnika u Predstavničkom domu BiH. SNSD ima šest predstavnika plus tri koje veže za sebe prema koalicijskom sporazumu, a to je ukupno devet.

Znači mi ukupno imamo 14 ruku i treba nam još osam, sedam, devet ili deset, već koliko ćemo naći, ali ne manje od toga, da bi dobili 23 ruke i na prvoj sjednici će se birati komisija koja će birati Savjet ministara.

Već do tada ćemo imati u ime Predsjedništva kandidata za mandatara Savjeta ministara i onda taj proces usuglašavanje ide vrlo brzo. Tako da bismo mi, teoretski, već na idućoj nekoj sjednici mogli imati potvrdu mandatara i onda ćemo mi već znati koje je Savjeta ministara”, rekao je lider HDZ BiH.

Podsjećamo, mandat delegata u domovima naroda traje dok se ne izaberu novi, što bi mogao biti problem s obzirom da su neki od aktuelnih delegata na Opštim izborima u oktobru izabrani u Predstavnički dom. To znači da će se morati opredijeliti za poziciju jer istovremeno ne mogu sjediti i u domovima naroda i u Predstavničkom domu BiH.

(Klix)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *