Makron: Puštam Trampa da se igra politike

Objavljeno: 15.11.2018.


Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da bi Francuska i SAD trebalo da se odnose jedno prema drugom sa poštovanjem, kao što dolikuje dugotrajnim saveznicima.
Makron se obratio na francuskoj televiziji TF1, nakon što ga je američki predsednik Donald Tramp napao na Tviteru u vezi nekoliko tema.

“Bili smo saveznici u svakom trenutku naše istorije, tako da poštovanje dolikuje među saveznicima”, rekao je Makron osvrnuvši se na podršku Francuske američkom ratu za nezavisnosti i podršku u oba svetska rata, prenosi Rojters.

Kako kaže, smatra da Francuzi nisu očekivali da će odgovoriti na Trampove tvitove, ali je mislio da je bitno da nastavi za “važnom istorijom”.

“Smatram da se igra politike i puštam ga da se igra”, rekao je Makron, dodajući da misli da se Tramp obraćao domaćoj publici.

Francuski predsednik izjavio je da je njemu važnija odlična saradnja između američke i francuske vojske, nego tvitovi američkog predsednika.

Tramp je u nekoliko tvitova u utorak napao Makrona zbog njegove ideje da je potrebna evropska vojska radi odbrane Evrope, a onda je naveo da je Makron veoma nepopularan prema istraživanjima javnog mnjenja.

Tramp je naveo i da je francuska trgovinska praksa nefer i da je ekonomija zemlje u depresiji.

“Ono što mi je važno, iskreno, jeste ono što radimo sa američkom vojskom”, rekao je Makron novinarima na nosaču aviona Šarl de Gol, prenosi Rojters.

“Izvešćemo veoma konkretne operacije sa Amerikancima i kad smo sproveli operaciju bez presedana krajem aprila u Siriji sa Britanijom i Amerikom, učinili smo to u savršenoj saradnji i odlično smo je izveli”, rekao je francuski predsednik.

Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *