Haker otkrio “rupu” u Steamu, pa odbio da je zloupotrijebi

Objavljeno: 15.11.2018.


Jedna veoma zanimljiva vijest, čiji korijeni datiraju par mjeseci unazad, tačnije od avgusta ove godine, ovih dana se pojavila na internetu, ali je Valve tek sada dozvolio da se o tome priča.
Izvjesni Artem Moskovski, kako se potpisuje na Redditu, u avgustu je uradio nešto prosto nevjerovatno – otkrio je rupu u Steamu koja mu je omogućila da generiše beskonačno mnogo kodova za koju god igru želi. To je značilo, ne samo da je mogao da ima koju god igru poželi, već i da je mogao da se obogati prodajući kodove za igre po bagatelnim cijenama na crnom tržištu.

Ipak, Artem, koji sebe naziva “lovac na bagove”, je riješio da u ovom slučaju ga ne ponese pohlepa, već da uradi legalnu stvar, a to je da cijelu ovu situaciju i ogroman bezbjednosni propust u Steam kodu javi upravo ljudima iz Valvea, kako oni to ga riješili.

U ovom slučaju, korišećne rupe u Steamovim diveloper alatima, koje su omogućile da podešavanjem izvjesnih parametara, diveloperi generišu koliko god žele kodova i za igre koje nisu njihove.

Valve je saopštio da u istrazi nisu uspjeli da otkriju da li je neko zloupotrebio ovaj sistem i generisao kodove, ali kada znamo da je postojala ta mogućnost, postaje sumnjivo da niko to nije zapravo uradio. I to pogotovo kada se zna da na se na nekim sajtovima, kao što je g2a, koji se relativno male pare prodaju mnoge igre, ne bi bilo za čuđenje da je neko od tih prodavaca na crnim tržištima takođe otkrio ovaj način da nabavi ključeve.

Artem je kao nagradu dobio 15.000 funti. On je, inače, otkrio i mnoge druge bagove za potrebe Steam-a, pa je na račun toga ranije već zaradio dodatnih 19.000 funti.

Izvor: Nezavisne

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *