Zbog rasta akciza na cigarete i crnog tržišta, legalna prodaja u BiH je na najnižim granama

Objavljeno: 14.11.2018.


O katastrofalnom stanju u kojem se nalazi bosanskohercegovačko tržište, suočeno sa konstantnim rastom sive ekonomije i akciza na cigarete, dovoljno govori podatak da su duvanske kompanije izuzetno zabrinute za opstanak na našem tržištu.
Borba protiv sive ekonomije trebalo bi da bude jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine zbog velikoga udjela takvih aktivnosti u privredi zemlje. Udio sive ekonomije u BDP-u BiH iznosi blizu 25 odsto, što znači da blizu 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju.

Politika bh. vlasti, kojom je godinama ignorisan ovaj ključni ekonomski problem, počela je da se direktno održava i na funkcionisanje same privrede. Uprkos velikom broju deklarativnih poteza vezanih za borbu protiv sive ekonomije, domaće vlasti u praksi su malo uradile da bi se izborile sa ovim oblikom ekonomske pošasti.

Jedna od vodećih multinacionalnih kompanija British American Tobacco (BAT) 2017. godine je od Fabrike duvana Sarajevo (FDS) kupila sve duvanske brendove i maloprodajno poslovanje (Tobacco Press). S obzirom na to da se često pogrešno tumači, posebno je važno istaći da BAT nije kupio FDS, kao ni objekte u vlasništvu FDS-a već isključivo duvanske brendove.

Godinu dana poslije, siva ekonomija u BiH prisilila je BAT da preseli proizvodnju svojih brendova iz BiH u susjedne zemlje. Iz BAT-a su za Klix rekli da uslužna proizvodnja koju Fabrika duvana Sarajevo (FDS) provodi za BAT nije prestala.

“Kako je BAT kupio brendove FDS-a, u skladu sa preferencijama pušača i stanju na tržištu, sprovodi i politiku proizvodnje i prodaje istih. Nažalost, zbog velikih poremećaja na tržištu BiH prouzrokovanih rastom akciza i zbog pada legalnog tržišta za više od 35 odsto u posljednje tri godine, nije ugrožena prodaja i distribucija bivših brendova FDS-a, nego i svih drugih brendova BAT-a i drugih na tržištu. Nije teško primijetiti da se na nelegalnom tržištu pojavilo više od 80 nelegalno proizvedenih brendova. Zbog svega toga i budućnost proizvodnje, ne samo bivših brendova FDS-a, nego i svih ostalih legalno proizvedenih brendova na tržištu BiH je upitna”, rekli su nam iz BAT-a.

Bosansko-hercegovačke vlasti posebno bi trebala da zabrine poruka da je neizvjesna budućnost proizvodnje i svih ostalih legalno proizvedenih brendova, a ne samo brendova BAT-a.

Što se tiče stalnog rasta akciza, duvanska industrija je u nekoliko navrata upozoravala bh. vlasti da stalnim povećavanjem akciza pokušavaju da usklade standarde sa Evropskom unijom, dok su prosječne plate u državi ispod evropskog standarda.

I same vlasti u našoj zemlji zabrinute su konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duvan i duvanske prerađevine, međutim to ih nije spriječilo da 1. januara 2019. godine ponovo povećaju minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje.

Spekuliše se da je od 2012. godine BiH izgubila 600-700 miliona KM budžetskih prihoda zbog prevelikog opterećenja na duvan i generalnog rasta crnog tržišta.

Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *