Blic: Putin za ratove sa Amerikom i EU koristi Kosovo

Objavljeno: 14.11.2018.


Predsednik Rusije Vladimir Putin za ratove sa Amerikom i Evropskom unijom koristi Kosovo, piše “Blic”.
List dodaje da “ruski predsednik mesecima unazad održava kontakte s vlastima u Prištini, pokušava da osujeti sporazum Beograda i Prištine i time gura prst u oko Zapada”.

Kako navodi list, ljudi bliski Putinu prvi put su u Prištini “locirani” pre više meseci. Reč je o široj javnosti malo poznatim ljudima koji se kotiraju visoko u hijerarhiji ruskog predsednika.

“Službe bezbednosti više zapadnih država ustanovile su nekoliko ovakvih poseta. S tim informacijama upoznati su i Vašington, i Berlin, i Brisel”, kaže izvor “Blica” iz diplomatskih krugova.

Komunikacija na relaciji Priština-Moskva upalila je lampicu u evropskim centrima. Promena američke politike prema Kosovu, kaže sagovornik lista, nije slučajna.

“Kada je informacija o susretima došla na adrese u evropskim centrima i Vašingtonu bio je to znak i za promenu američkog kursa kada je reč o rešavanju kosovskog problema”, kaže izvor Blica.

Emanuel Makron, Angela Merkel i zvaničnici EU raspituju se o razlozima za novi “dil” Hašima Tačija i Vladimira Putina. S druge strane, Putin smišljeno “gura prst u oko” Zapada.

“Putin pokušava da spreči bilo kakav dogovor, uprkos onome što javno govori. Postizanjem dogovora Beograda i Prištine, Rusija bi izgubila uticaj u ovom regionu i zato će zvanična Moskva učiniti sve da do rešenja ne dođe, navodi izvor lista.

Srbija je kao saveznik na zapadnom Balkanu i jedina ne-NATO zemlja neophodna Rusiji, jer samo preko nas može da održi svoju poziciiju u ovom regionu.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *