Poslije Pariza, i u Buenos Ajresu bez sastanka Tramp-Putin?

Objavljeno: 12.11.2018.


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarisao je mogućnost sastanka Vladimira Putina i Donalda Trampa u Buenos Ajresu.
On je izjavio da agenda mogućeg sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa na marginama samita G20 u Argentini uključuje dosta pitanja, pa će razgovarati o onome što misle da je važno, dok je iz Kremlja saopšteno da nema konačnog dogovora o sastanku i da se “okolnosti i dalje menjaju”.

“Agenda ima puno pitanja. Predsednici će razgovarati o onome što misle da je neophodno”, rekao je Lavrov u intervjuu za ruski televizijski kanal “Rosija-1”, prenosi TASS.

Pretodno je u intervjuu na istom kanalu Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao da nema konačnog dogovora o sastanku na marginama samita G20 u argentinskoj prestonici Buenos Ajresu koji se održava od 30. novembra do 1. decembra pošto postoje “određenje poteškoće u njegovoj pripremi”.

“Okolnosti se i dalje menjaju. One mogu da se promene kada su u pitanju naše američke kolege i kada smo u pitanju mi, zbog toga nema nikakvih čvrstih dogovora”, naveo je Peskov. On je kazao da “prema argentinskim izvorima, Tramp planira da skrati boravak u Argentini na jedan dan”.

“Tako da ne možemo da kažemo kako se to (sastanak) uklapa u takve planove”, dodao je Peskov. Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Jurij Ušakov izjavio je ranije danas da je Francuska “poprilično uporno zahtevala” da se odustane od organizacije sastanka Putina i predsednika SAD Donalda Tramp na marginama proslave okončanja 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

“Dogovor je postignut i mi smo počeli sa koordinisanjem parametara sastanka, ali smo kasnije odlučili da uvažimo zabrinutost i stavove francuskih kolega. Njihovi zahtevi su bili poprilično uporni, tako da smo s američkim kolegama razgovarali o situaciji i odlučili da organizujemo poseban sastanak u Buenos Ajresu”, rekao je Ušakov u intervjuu za ruski televizijski kanal “Rosija-1”.

Tramp i Putin ranije danas su se rukovali na početku ceremonije obeležavanja 100. godišnjice od okončanja Prvog svetskog rata, što je privuklo pažnju svih svetskih medija. Na video snimku sa događaja vidi se Putin kako prilazi i rukuje se sa Trampom, koji ga, dok se rukuje sa Trampovom suprugom Melanijom, tapše po ramenu.

Putin se nakon toga okreće, potapše blago Trampa po ramenu, podiže palac nagore i odlazi na svoje mesto, pored prve dame Francuske, Brižit Makron. Putin se pozdravio i sa ostalim zvaničnicima koji su se nalazili u prvom redu, među kojima su bili francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *