Ovo se odnosi na sve na Balkanu

Objavljeno: 12.11.2018.


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek apeluje na građane Srbije koji traže posao u inostranstvu da vode računa ko posreduje u njihovom zapošljavanju.
Građani država koje nisu u EU u koje spadaju i države Zapadnog Balkana, u koje opet spada i Srbija, mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad.

Postoje ograničena i neograničena dozvola za radi, ali postoji i “Plava Karta EU”.

Uslov da građanin Srbije dobije dozvolu za rad jeste da ima pasoš i ne sme da pripada grupi onih ljudi kojima je odbijen zahtev za azil.

Druga stvar koju ta osoba treba da uradi jeste da ima dovoljno sredstava za život tj. da ima novac u banci, posao sa nekom normalnom platom ili da neko iz Nemačke garantuje za njega.

Takav građanin Srbije ne može otići u Nemačku i da tamo traži socijalnu pomoć ili pomoć za nezaposlene. Znači te stvari su samo garancije koje bi trebale da obezbede interese Nemačke.

Ono što ne piše u tim pravilima jeste da osim ove cele papirologije, takav građanin koji se odluči da ode da radi u Nemačku, mora da ima određene kvalifikacije i da što bolje poznaje nemački jezik.

E sad, svako ko traži posao u Nemačkoj može zatražiti i “Vizu za traženje posla”. Tu vizu traži u ambasadi ili konzulatu Nemačke. Međutim, ni to nije garant da možete da radite.

Prvo morate da pronađete radno mesto, a zatim podnosite i zahtev za dobijanje dozvole boravka radi zapošljavanja.

To su zvanične informacije i ono što je proverena činjenica… za sada.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek apeluje na građane Srbije koji traže posao u inostranstvu da vode računa ko posreduje u njihovom zapošljavanju i da li agencija za zapošljavanje u inostranstvu ima odobrenje za takav rad, jer samo tako mogu biti sigurni da legalno odlaze na rad u inostranstvo.

Izvor: Espreso

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *