Treba donijeti novi zakon o radu

Objavljeno: 10.11.2018.


I prije nego što su novi poslanici zasjeli u skupštinske klupe, zahtjevi za novi saziv parlamentarne većine i Vlade RS su spremni.
U prvi red su stali sindikalci s tvrdnjama da, nakon dvije godine od usvajanja zakona o radu, mnogo toga toga ne funkcioniše. Kažu da su manjkavosti primjećene odmah, te da je nakon njegove primjene u praksi jasno da su neophodne izmjene i dopune.

Što se tiče sadašnjeg zakona o radu, sindikalcima je potrebno svega pet odsto podrške članstva od ukupnog broja radnika da bi dobili reprezentativnost, dok je poslodavcima potrebno 10 odsto, što nije ravnopravno, poručuju iz Saveza sindikata.

Što se tiče pojedinačnih zahtjeva granskih sindikata, već je jasno da prosvjetari traže izjednačavanje koeficijenata. Pravosuđe smatra da je jedan od glavnih problema opšti kolektivni ugovor, ali i pitanje bolovanja.

Poslodavci poručuju da će sindikat dobiti podršku za izmjene zakona o radu, ali da je njihov prioritet povećanje plata kroz rasterećenje privrede zbog masovnog odlaska ljudi iz zemlje.

Iako nije sigurno da će Milenko Savanović uopšte ostati u Vladi Republike Srpske kao ministar rada, nakon formiranja novog saziva, on garantuje da će izmjene i dopune zakona o radu biti donesene.

Usvajanje zakona o radu prije dvije godine pratile su razne turbulencije. Sindikalci su satima protestovali ispred Narodne skupštine Republike Srpske, a tada je i Ranka Mišić bila nasilno izbačena iz skupštinske sale. Zakon je na kraju usvojen, a izmjene i dopune zakona će, ukoliko ih bude, opet aminovati nova skupštinska većina.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *