Tramp je Kini pokazao zube, ali nije računao da “crveni zmaj” zna da bljuje vatru

Objavljeno: 10.11.2018.


Tri nedelje pre sastanka između američkog i kineskog predsednika Donalda Trampa i Sija Đinpinga, Peking beleži rekordan izvoz i pokušava da nađe način da preživi bez američke robe.
Pored carina na kinesku robu u vrednosti od 250 milijardi dolara, Tramp kaže da će uvesti dodatne u vrednosti od 510 milijardi, na ostatak kineske robne razmene sa SAD, ako on i Si ne postignu dogovor u Buenos Ajresu 29. novembra.

Si je danas izjavio da Tramp treba da poštuje kineske strateške izbore, preneo je Axios.com. Iako je kineska ekonomija počela malo da usporava – rast BDP-a je najsporiji od finansijske krize – njen izvoz i dalje raste. Trgovinski jaz između SAD i Kine je uvećan za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu i azijski džin je na putu da zabeleži još jedan rekordni višak.

Jedna od prvih “žrtava” trgovinskog rata dve sile je proizvodnja jastoga u Mejnu. U skladu sa Trampovim carinama, Kina je nametnula naknadu od 25 odsto na američki izvoz jastoga vredan 128 miliona dolara godišnje, a industrija u Mejnu ispašta zbog toga. Kina sada prosto kupuje svoje jastoge na drugim mestima, na primer u Kanadi.

Parag Kana, autor romana “The Future is Asian” kaže da Kina traži načine da trajno zameni američki izvoz.

Prošlog leta Kina je počela da kupuje više nafte od Rusije i Saudijske Arabije. Obustavila je kupovinu američke soje, koju sada nabavlja od Brazila i Argentine. Bred Setser, ekonomista Saveta za strane odnose, kaže da bi se Rusija sada mogla pojaviti kao još jedan veliki dobavljač soje.

Što se tiče visoke tehnologije, Kana kaže da Kina trećinu uvozi od američkih kompanija, ali da može početi da ih zamenjuje među svojim azijskim susedima.

-Zamislite da Kina odluči da otkaže ili poništi narudžbu “Boingovih” letelica. To će samo pojačati narudžbe od “Erbasa” – kaže Kana.

Tramp je rekao da želi da razdvoji američku i kinesku ekonomiju, a sve više stručnjaka misli da je u pravu, s obzirom na agresivnu ekonomsku taktiku Kine.

-Ako SAD izgube kinesko tržište, malo je verovatno da će ga povratiti, čak i ako se okonča ova runda trgovinskog rata i ukinu se tarife. To je zato što će se ustanoviti nove šeme nabavke i zato što kineski kupci neće želeti da rizikuju sa budućim američkim tarifama – kaže Edvard Alden, stručnjak za trgovinu Saveta za strane odnose.

Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *