Stručnjaci otkrivaju: Da li je bolje raditi kardio prije treninga snage?

Objavljeno: 10.11.2018.


Ako želite da smršate, važno je da tačno odredite redoslijed svojih treninga a pri tom nikako ne treba zanemeriti trening snage koji je zadužen za izgradnju mišića i oblikovanje tijela.
Ipak, postavlja se pitanje da li je bolje prvo raditi kardio, a onda preći na vježbe i sprave za jačanje mišića?

Studija objavljena u Journal of Strength and Conditioning Research otkriva nešto veoma iznenađujuće: zaista nema razlike između toga da li radite kardio prije ili poslije treninga. Bilo da podižete tegove ili se znojite na mašinama za vježbanje, ono isto utiče na nivo hormona. Takođe, nećete primjetiti veliku razliku, navodi se u rezultatu ovog istraživanja.

Iako je studija dovela do jasnih odgovora, mišljenja i dalje variraju.

Prema mišljenju fitnes stručnjaka Entonija Jenga, “uvijek je bolje uraditi trening snage prije kardia zato što je donekle prirodno da odradite teže stvari dok je vaše tijelo još uvijek sveže. Ako uradite suprotno, vaše tijelo će biti umorno pa možda neće moći da radite vježbe sa maksimalnim opterećenjem i vaša tehnika može biti lošija.”

Dijana Čaluks, vlanica internet stranice za onlajn vježbanje HitchFit.com ističe da prvo u obzir treba uzeti cil:

“Ako je vaš cilj da izgubite masnoću, idealna situacija bi bila da radite prvo trening snage, a potom karidovaskularni trening”.

Ona objašnjava da kada trenirate snagu, vaše tijelo koristi glikogen ( gdje se skladište ugljeni hidrati koji predstavljaju gorivo za ćelije i mišiće, pa ako radite prvo trening snage, a odmah potom kardio, možete da utičete na ubrzavanje metabolizma.

Kada je riječ o idealnom vremenu za vježbanje, istraživanje objavljeno u British Journal of Nutrition je pronašlo da ljudi sagore 20 odsto više tjelesne masnoće trčeći ujutru, prije nego što doručkuju.

B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *