Ošešeljeni Sandžak

Objavljeno: 10.11.2018.


Piše: Slobodan Ikonić
U sukobu suprotstavljenih bošnjačkih partija uoči izbora za Nacionalno veće, optužbe lidera radikala na račun jednog od njih nisu bile mnogo drastičnije od onih koje su sami izricali jedni o drugima

Skupština Srbije, po svemu sudeći, bar u dogledno vreme neće postati institucija iz koje su uvrede, psovke ili diskriminacija – proterani. Majstor sarkazma, ekscesa, agresije i primitivnog jezičkog nastupa i skandala je šef radikala Vojislav Šešelj. Sve to i danas koristi u pokušaju da ličnim nastupom i autoritetom vaskrsne SRS.

„AFERA“ LjAJIĆ Najsvežiji slučaj takvog ponašanja dogodio se pre nekoliko dana kada je optužio potpredsednika Vlade Srbije i ministra Rasima Ljajića da je vođa jednog narko-kartela u Srbiji. Šešelj je na skupštinskoj sednici rekao da se vlast zaklela da će voditi borbu protiv kriminala i korupcije, a da pri tome nije u stanju da savlada korupciju u sopstvenim redovima u strukturama vlasti.
„Najnoviji slučaj za koji sam pouzdano saznao, iz proverenih izvora, jeste kriminalna afera potpredsednika vlade Rasima Ljajića. On je glavni vođa jednog od najjačih narko-kartela na području Srbije. Policija ima sva operativna saznanja, sve ima dokumentovano i niko ništa ne preduzima zato što je (Ljajić) potpredsednik vlade“, rekao je Šešelj i po običaju „dosolio“ ustvrdivši i da Ljajić ima lažnu diplomu Medicinskog fakulteta i da je predsednik sadako partije, kakva nije u stanju da sama pređe cenzus te se zbog nekoliko mandata „prikopča“ nekoj velikoj partiji.

SAVEZ ŠEŠELjA I ZUKORLIĆA Napad je usledio baš uoči izbora za nacionalne savete održane 4. novembra, u ovom slučaju Bošnjački nacionalni savet, što apostrofira i Ljajić navodeći da su Šešeljeve optužbe naručene, neistinite i monstruozne i da ih je, u stvari, naručio njegov konkurent, lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić.
Na delu je, kaže, „čvrst savez osuđenog ratnog zločinca Šešelja i osvedočenog kriminalca Zukorlića. Čak ni čitava mašinerija opskurnih likova koja je upregnuta da pogura Zukorlića – od Šešelja, preko Marića do Sandulovića, neće ga spasti od debakla na izborima. Dobro je što su pet dana pre izbora građani Sandžaka u prilici da na delu vide kako funkcioniše koalicija lažnog vojvode i lažnog muftije“, kazao je Ljajić.
Revoltiran, Ljajićev SDPS odlučio je da ne učestvuje u radu tekućeg zasedanja Skupštine Srbije ali će, ne gubeći politički nerv, davati kvorum i glasati za sve zakone koji vode u pristojnu, uređenu i evropsku Srbiju. Bez obzira na Ljajićevo zapažanje da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković tokom sednice vrlo blagonaklono slušala Šešeljeve laži. „Čak je umesto Šešelja opominjala naše poslanike. Ako se SNS opredelio za Zukorlića kao koalicionog partnera, onda smo mi tu višak“, naveo je Ljajić.

ODGOVOR SNS-a Kao odgovor na ovu Ljajićevu opasku usledile su reakcije i izjave iz SNS-a, najpre ministra unutrašnjih poslova i potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Stefanovića koji je rekao da MUP ne raspolaže informacijama da je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić deo neke kriminalne grupe. „Lično, ja u to ne bih mogao da poverujem“, izjavio je Stefanović u Skupštini Srbije.
Mnogo direktniji bio je predsednik Aleksandar Vučić sa izjavom da će stati uz potpredsednika i ministra Vlade Srbije Rasima Ljajića jer on nije narko-diler, i da će uraditi sve što mnogi njegovi koalicioni partneri nisu uradili kada su napadali njega i njegovu porodicu. „Biće u vladi, nastaviće da radi normalno i tačka“, kazao je Vučić za televiziju „Prva“.

IZBORI I MEĐUSOBNE OPTUŽBE Ako se pak osvrnemo na događanja u Raškoj oblasti (koju Bošnjaci i dalje zovu Sandžak), lako se uočava da verbalni rat i politička prepucavanja bošnjačkih lidera uopšte ne zaostaju za vokabularom Vojislava Šešelja, odnosno da su kampanju za Bošnjačko nacionalno veće obeležile teške međusobne optužbe, čak i fizički sukobi kakvi su, recimo, bili unutarbošnjački sukobi tokom 2007–2009. godine, kada su pale i ljudske žrtve i tako za dugi period obeležile politički život Bošnjaka odrednicom političke isključivosti.
Prema dokumentovanim analizama sandžačkih prilika kakva je, recimo, „Mapiranje Sandžaka“ Foruma za etničke odnose, dominantne političke figure današnjeg stranačkog života Sandžaka su Ljajić, Sulejman Ugljanin i Zukorlić.
Sukob oko prestiža između Ugljanina i Ljajića traje od samog nastanka SDA a od 2004. godine prerasta u otvoreno neprijateljstvo koje opterećuje čitavu Srbiju jer se u ovom sukobu upotrebljava centralna vlast. Uz to, u ogorčenoj borbi za vlast, nijedan od ovih vođa nije se ustručavao da se oslanja na „neformalne centre moći“ i na strane vlade, pre svega na Tursku, kao i na bošnjačke političke vođe u Sarajevu.
Dominantnu poziciju među Bošnjacima imao je Ugljanin sve do lokalnih izbora u septembru 2004. godine, od kada ga nadjačava Ljajić, a od izbora aprila 2016. godine raste uticaj Zukorlića. U Narodnoj skupštini Srbije Bošnjake predstavljaju dve partije, SPP Sandžaka (nekadašnja Bošnjačka demokratska zajednica – BDZ) i SDA, čije su izborne liste osvojile po dva mandata. Deo bošnjačkog biračkog tela je i Socijaldemokratska partija Srbije (SDP), na čelu sa Ljajićem, registrovana kao multietnička stranka, a na izborima je nastupila u okviru koalicije oko SNS-a.
Jedina politička aktivnost oko koje su se složile SDA, SDP i BDZ Sandžak je miting održan u Novom Pazaru, početkom avgusta 2016. godine, u znak podrške Erdoganovoj borbi za održanje na vlasti posle neuspešnog puča u Turskoj.

AVGANISTAN I SANDžAK Nespremni da prihvate novu raspodelu moći, odnosno ojačali uticaj BDZ (kasnije SPP) Sandžaka, i nepopustljivi u nameri da povrate poljuljanu moć, donedavno ljuti protivnici Ljajić i Ugljanin su se ujedinili a predsednici SDA i Sandžačke demokratske partije, Ugljanin i Nihad Hasanović, potpisali su 20. decembra 2016. godine „Deklaraciju o strateškom partnerstvu“, što je samo dolilo ulje na unutarbošnjačke sukobe.
Kada su pristalice Muamera Zukorlića 15. oktobra upale na sednicu Skupštine grada Novog Pazara i blokirale njen rad, a lokalni mediji preneli da su bili i naoružani, Ljajić je ocenio da je analogija između Avganistana i Sandžaka „više nego jasna“.
„Imate izbore u Avganistanu gde talibani ovakvim incidentima pokušavaju da spreče održavanje tih izbora. Ovo nije ništa drugo nego kopija“, rekao je Ljajić i dodao da je zbog razlike Srbije i Avganistana, kao i Bošnjaka i talibana, nemoguće napraviti „apsolutnu analogiju“, ali da „nema nikakve sumnje da akcije i aktivnosti Zukorlića ukazuju da je to tipično talibansko ponašanje“.

SARADNjA UGLjANINA I LjAJIĆA U takvoj atmosferi svoje snage u Novom Pazaru odmerile su četiri liste. Listu „Vakat je“ podržao je Rasim Ljajić, a sa „Samoopredeljenjem“ Sulejmana Ugljanina imaju potpisan sporazum o saradnji. Ako se izuzme lista „Stari dedo“ koja ionako nije osvojila nijedan mandat, njima je glavna opozicija Zukorlićeva „Matica Bošnjačka“, pa ne čudi što su politički sukobi i međusobne optužbe nastavljeni i u Beogradu.
U atmosferi izbora za BNV, svakom bošnjačkom političaru Šešeljev napad može doneti više koristi nego štete, reći će Zukorlić za RTS i dodati da tema nije šta je pozadina Šešeljeve izjave nego njena istinitost.
„To jedino možemo znati ukoliko državni organi krenu da rade svoj posao pa rasvetle sve te događaje. Ima pravo ministar kazati: ja mislim da nije, ali nema pravo na tome stati, već je dužan da to do kraja istraži. Bilo kakva podrška gospodina Šešelja meni bi u ovom trenutku škodila na tim izborima. I zašto bih ja pravio bilo kakvu spregu koja mi može škoditi na ovim izborima?“, napominjao je uoči izbora Muamer Zukorlić, nosilac liste „Matica Bošnjačka“.
Teško je reći kada je ovaj „rat“ počeo, mada se zapaža da je letos Zukorlić optužio Ljajića da je u dilu sa Ugljaninom, da regrutuje „patriotske“ i „antisrpske“ glasove za izbore za nacionalne savete. Ljajić mu je žestoko odgovorio, uz ocenu da je bivši muftija opasniji za narod od lidera BNV Sulejmana Ugljanina, koji inače ne priznaje srpsku vlast, zalaže se za otcepljenje Sandžaka i priznanje Kosova. Na to Zukorlić odgovara Ljajiću da je kriminalac.
„U Beogradu igra nalickanog, tolerantnog i skromnog političara, a u Sandžaku rukovodi ozloglašenim kriminalnim grupama preko članova svoje uže porodice. U Turskoj priča protursku, a u Bosni probosansku priču. Spasava Ugljanina, jer članovi SDA masovno prelaze u naše redove“, tvrdi bivši muftija. On se upitao i kako je moguće da Ljajić, koji je potpredsednik vlade, ima strateško partnerstvo sa Ugljaninom, koji se ovako ponaša…
Kako god, tek, nije teško zaključiti da verbalni rat i politička prepucavanja bošnjačkih lidera uopšte ne zaostaju za vokabularom Vojislava Šešelja, koji je samo istakao da politički život Bošnjaka obiluje političkim isključivostima.

Suljina retorika


Prema preliminarnim rezultatima, na izborima za BNV glasalo je oko 52 odsto od 106.326 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, a najviše glasova dobila je lista Sulejmana Ugljanina „Samoopredeljenje“, osvojivši 15 većnika. Zukorlićeva „Matica bošnjačka“ imaće 13, a „Vakat je“ – 7 predstavnika u budućem sazivu nacionalnog saveta Bošnjaka.
„Sandžačka republika“, orilo se na skupu pristalica Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru pošto je Sulja proglasio pobedu svoje liste. Ugljanin je pred okupljenima izjavio da Bošnjaci još nisu rešili svoj status a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru, da bi njegove pristalice obraćanje prekidale uzvikujući „Sandžačka republika“, „Živela sandžačka zastava“, „Suljo, mi te volimo“, uz uvrede na račun predsednika Srbije.
Iako je jasno propisano da nacionalna veća brinu o poštovanju kulturnih, obrazovnih i drugih prava i interesa nacionalnih manjina, u Novom Pazaru se tome daje poseban politički značaj, a Ugljanin je posle izbora rekao i da je BNV „bošnjačko javno dobro“ čiji je cilj da unapredi ustavom i zakonima zagarantovana prava, pa čak i da Veće ima zakonska ovlašćenja da sa predstavnicima međunarodne zajednice rešava „nagomilane probleme“. Što će reći da Sulja namerava da internacionalizuje pitanje statusa ovog dela Srbije.
Nije Ugljanin ni dosad prezao od teških reči na račun Srbije i njenih čelnika, uglavnom kada ne učestvuje u republičkoj vlasti, da bi ovaj put nadmašio sve što je do danas rekao protiv Beograda.
„Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja“, zaključio je Ugljanin.

Piše: Slobodan Ikonić za pecat.co.rs

One thought on “Ošešeljeni Sandžak

  1. Суљооооо……
    шта “велиш”…. побједићеш фашистичку неман, државу Србију…..
    сјеме ти ј..ем погано…..

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *