Makron i Merkel u replici vagona u kojem je Njemačka kapitulirala

Objavljeno: 10.11.2018.


Predsednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel danas su održali komemoraciju u vagonu postavljenom u mjestu sjeverno od Pariza, na mjestu gdje su prije jednog vijeka poraženi Nijemci i pobjednički raspoloženi, ali iscrpljeni saveznici okončali Prvi svjetski rat.
AP navodi da su dvoje lidera iskoristili ceremoniju u replici originalnog vagona da pohvale evropski mir i na ličnom primjeru pokažu kako zemlje koje su bile ljuti neprijatelji treba da ostanu na putu mira.

Navodi se da je Merkelova čak prislonila glavu na Makronovu dok su stajali, a predsjednik Francuske ju je sa naklonošću uzeo za ruku nakon što su se upisali u knjigu utisaka postavljenu u replici vagona gdje je potpisano primirje kojim je okončan rat.

Makron je nakon toga, razgovarajući sa mladim ljudim koji su bili tu prisutni, kazao da su on i Merkelova želeli da obilježe 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata zato što su vojnici koji su stradali u tom ratu bili “tek nešto stariji” od okupljene omladine.

Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *