Hakeri napadaju dronove

Objavljeno: 10.11.2018.


Najveći proizvođač dronova, kineska kompanija DJI, se već neko vrijeme nalazi u centru interesovanja kada je bezbjednost korisnika u pitanju, nakon što su sigurnosni eksperti otkrili da napadači mogu da provale u sisteme letjelica kako bi došli do ličnih podataka korisnika.
Naime, napadači tako mogu da dođu do fotografija, video sadržaja, te podataka o kreditnim karticama, što najviše zabrinjava zbog toga što DJI pokriva oko 70% od ukupnog tržišta dronova. Radi se o tome da su korisnički nalozi za DJI web-sajt i aplikaciju, koji se koriste za upravljanje dronovima, bili osetljivi na cyber napade, te hakerima omogućavali da dođu do različitih podataka koji su uskladišteni u sistemu letelice.

Ovim bezbednosnim propustom ugroženo je na stotine hiljada DJI dronova, te su napadači mogli da pristupe podacima, premda ne i da preuzmu kontrolu nad letelicama. Pored običnih korisnika, dronove ove kompanije koriste i vojne ustanove, TV stanice, te sigurnosne kompanije, tako da osetljivost na napade pogađa i neke vitalne sisteme. Iz kompanije tvrde da je problem rešen, ali bi softver morao da prođe dodatne provere kako bi se utvrdilo da nema i drugih propusta.

Izvor: The Telegraph

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *