Zvaničnik NATO: Ako hoće vojsku, moramo to da razmotrimo

Objavljeno: 9.11.2018.


Poslednjih dana se dosta govori o formiranju Vojske Kosova. Velika je nepoznanica kako će one izgledati i ko će Albancima pomoći da ih formiraju?
Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja kaže za Vesti TV Prva da u ovom trenutku NATO daje savetodavnu podršku ali Kosovskim bezbednosnim snagama, ne bilo kojoj potencijalnoj novoj vojsci. “I ako se kosovske vlasti kreću ka ovome, onda je to nešto što ćemo morati veoma pažljivo da pratimo”, dodaje on.

Dodaje da “šta god da se desi na Kosovu u pogledu Kosovskih bezbednosnih snaga, veoma je važno da se to uradi uz potpune konsultacije sa zajednicama – svim zajednicama na Kosovu”.

Na pitanje šta će biti sa KFOR-om, ako se formira vojska Kosova i preuzme sektor bezbednosti, Apaturaj podseća da KFOR ima mandat Ujedinjenih nacija 1244 i on će nastaviti da ga sprovodi.

“KFOR ima odgovornosti na Kosovu za bezbedno i sigurno okruženje. Sada je treći u nizu koji reaguje (third responder), što dobro znate, uz Kosovske bezbednosne snage i snage EU. KFOR je treća linija odgovora sa veoma jasnim odgovornostima koje im je dao Savet bezbednosti. Dok se te odgovornosti ne promene, sprovodiće ih”, ističe Apaturaj.

Izvor: Prva

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *