Obavezna je na našim trpezama, a sada ćete ju VOLJETI još više:

Objavljeno: 9.11.2018.


KALORIJE iz riže se SMANJUJU za 60 odsto uz OVAJ LAK TRIK!
Riža je često na našem meniju, a ovo povrće omiljeno je odvajkada u đuveču, kao pilav, u kineskoj hrani ili uz piletinu… No, iako vrlo zdrav i odlična zamjena za hljeb, ne spada u niskokalorične namirnice, upravo suprotno – jedna šolja kuvanog pirinča ima oko 200 kalorija.

Evo kako da pirinač ima manje kalorija

No, zanimljivo je da su nedavno naučnici sa Fakulteta hemijskih nauka na Šri Lanki, gdje se riža tradicionalno objeduje gotovo svakodnevno, utvrdili da je moguće kalorije smanjiti za čak 60 odsto.

Čitav postupak je vrlo jednostavan – potrebno je da dodate kašičicu kokosovog ulja u provrelu vodu u kojoj se kuva pirinač. Nakon toga, kada se pirinač skuva, treba da odstoji u frižideru najmanje 12 sati. Na ovaj način skrob u pirinču postaje deset puta otporniji, a što je otporniji – manje kalorija iz njega se apsorbuje.

Pirinač je veoma hranljivo povrće
Riža je VEOMA HRANLJIVO POVRĆE FOTO: PROFIMEDIA

“Hlađenje je važno jer amiloza, topljiv dio skroba, ostavlja granule tokom želatinizacije. Hlađenje od 12 sati će dovesti do stvaranja veza vodonika između amiloznih molekula izvan zrna riže, što ju pretvara u otporni skrob”, objasnio je Sudar A. Džejms, vođa istraživanja.

Dodao je kako molekuli kokosovog ulja pronalaze put i ulaze u svako zrno pirinča, a na taj način doprinose da se kalorije ne apsorbuju u tijelo tokom probave.

Sudar A. Džejms je sa svojim timom isprobao ovu metodu na 38 vrsta riže i kaže da se svaka ponašala slično. Dakle, ako su u nju dodali kokosovo ulje, a zatim dobro ohladili, manje kalorija je završilo u tijelu.

Osim što zahtjeva strpljenje i pripremu obroka unaprijed, ova metoda je vrlo jednostavna i jeftina. Tako da, ako brojite kalorije i želite da smršate – eto sjajnog trika!

S.P.

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *