Misle da je Srbija okupirala Crnu Goru i sad hoće odštetu

Objavljeno: 9.11.2018.


Crnogorski pokret priprema inicijativu kojom traži od crnogorskih i srpskih vlasti da se osnuje komisija koja će se baviti nadoknadom štete Crnoj Gori.
Naime, traži se “obračun i nadoknada štete Crnoj Gori koja je uzrokavana neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918. godine”.

Kako prenosi portal IN4S, citirajući podgoričku “Pobjedu”, inicijativu će ovaj pokret uputiti predsednicima države, vlada i skupština Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Matici srpskoj.

U dokumentu koji će Crnogorski pokret javnosti predstaviti naredne srede u Podgorici navodi se da su “srpske trupe 1918. godine okupirale Crnu Goru, silom oružja ukinule ustavni poredak i izvršile aneksiju zemlje”.

“Akti na kojima se temeljilo njihovo delovanje, delovanje Privremenog centralnog odbora, Izvršnog odbora i po kojima je odlučivala takozvana Velika narodna skupština su nezakoniti i donešeni su od nezakonitih organa koje nije poznavao ustavni poredak Crne Gore. Kao takvi su ništavni, a posledice podložne reviziji, i s njom u vezi utvrđivanju šteta nastalih iz takvih akata”, saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *