Kina uvodi robote umjesto voditelja dnevnika na televiziji

Objavljeno: 9.11.2018.


Xinhua ističe da ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitovanje vijesti za TV, web i mobilne platforme 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije.
Kineska državna novinska agencija Xinhua predstavila je digitalnog voditelja vijesti. Nije sasvim jasno koju su tehnologiju koristili, ali je sasvim sigurno na tragu najnovijih napredaka na području tehnologije. Čini se da je Xinhua koristila snimak čovjeka i zatim napravila animaciju dijelova njegovih usta i lica i na taj način pretvorila živog voditelja u virtuelnu lutku. Kombinovanjem virtuelnog voditelja sa sintetizovanim glasom, Xinhua može da programira voditelja za čitanje vijesti daleko brže nego korištenjem tradicionalne CGI tehnologije (kreiranje digitalnih likova), piše The Verge.

Kako javlja Xinhua i South China Morning Post, dva “voditelja” – jedan koji vijesti “čita” na engleskom i jedan na kineskom jeziku napravljena su u saradnji sa kineskom tehnološkom kompanijom Sogou, koja je stvorila istoimeni pretraživač (svojevrsni kineski Google) i naročito su fokusirani na razvoj glasovne pretrage.

Na videu se jasno vidi da “voditelj” raspolaže vrlo ograničenim brojem facijalnih ekspresija, a njegov glas ima prilično elektronski prizvuk. Međutim, uz dalji razvoj tehnologije, nije nemoguće zamisliti da ćemo uskoro imati virtuelne voditelje vijesti koje će biti teško razlikovati od stvarnih ljudi.

Izvor: The Verge/B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *