“Izrael spreman na mir sa svim arapskim zemljama”

Objavljeno: 9.11.2018.


Izrael je spreman da sklopi mir sa svakom arapskom zemljom, izjavio je izraelski ministar i bivši vojni komandant Joav Galant.
“Nema stvarnog razloga da se Saudijska Arabija i zemlje Zaliva bore protiv Izraela”, rekao je Galant, ministar građevinarstva, koji je član užeg sastava vlade zadužene za bezbednost.

“Mi imamo zajedničke interese, neprijatelja zvanog Iran, koji preti Saudijskoj Arabiji iz blizine svim što ima. I zato nema razloga da ne bude procesa za mir u regionu”, rekao je ministar.

Iako Izrael nema diplomatske odnose ni sa jednom arapskom zemljom, osim s Egiptom i Jordanom, veze sa Saudijskom Arabijom i zemljama Zaliva su ojačale poslednjih godina zbog zajedničke brige o iranskim akcijama i ambicijama na Bliskom istoku.

Galant smatra da iranska ekspanzija u regionu preti ne samo Izraelu i svim arapskim zemljama, već i Zapadu.

“Iranci su najjznačajnija i opasna pretnja Izraelu i čitavom zapadnom svetu. Razdaljina od Irana do Sredozemeog mora je oko 1.500 kilometara – oni nemaju razloga da budu ovde. Ali Iran je teroristički imperijalistički režim koji pokušava da izgradi nuklearno oružje”, rekao je izraelski ministar.

On je objasnio da Teheran “kontroliše” tri zemlje van svojih granica – šiitske milicije u Iraku, Liban preko Hezbolaha i pokušava da se učvrsti u Siriji, što bi predstavljalo pretnju i za Jordan i za Izrael.

“Moramo zaustaviti šiitsku vatru” zaključio je Galant, naglašavajući potrebu za međunarodnom koalicijom sa SAD, Evropom i Rusijom kako bi se Iran i Hezbolah potisnuli iz Sirije.

Galant se u intervjuu takođe zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu za povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom kome se Izrael oštro protivio.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *