Filmske zablude koje nismo primijetili

Objavljeno: 9.11.2018.


U čemu sve Holivud pretjeruje da bi filmovi bili uzbudljiviji i zabavniji.
Holivud je fabrika snova koja gledaocima nudi bezbrižno uživanje u nevjerovatnim stvarima. Kada gledalac gleda tipične američke filmove, sigurno ne očekuje apsolutnu vjerodostojnost, ali to ne znači da mnogi ne primjećuju kad režiseri pretjeraju i prikažu nešto suviše fantastično, čak i kada se radi o filmovima koji bi navodno trebalo da budu relativno realistični.
Sljedeće fenomene često možemo vidjeti u holivudskim filmovima, a moramo priznati da smo vjerovali da su mnogi od njih u potpunosti ili djelimično istiniti, međutim radi se o čistim izmišljotinama koje su snimljene samo da bi filmovi bili uzbudljiviji i zabavniji.

Ventilacioni otvori

Jedna od najčešćih zabluda u filmovima su veliki ventilacioni otvori kroz koje heroj prolazi bez poteškoća, ili kroz koje negativac bježi od ruke zakona. Istina je da je većina ventilacionih otvora u svim zgradama toliko mala da bi i manja životinja imala poteškoća da se provuče kroz njih. Ipak, zbog spektakularnog izgleda ovakvih scena prolazak kroz ventilaciju je prikazan u velikom broju filmova, što je navelo publiku da stvarno pomisli da su u pitanju veliki tuneli u plafonima zgrada.

Sigurnosne kamere

Jedan od najčešćih mitova u Holivudu su sigurnosne kamere, koje kada se zumira slika jasno prikazuju negativca koji je počinio neki strašan zločin. Ipak, u stvarnosti ovakve stvari su nemoguće jer, kako ističu stručnjaci, većina sigurnosnih kamera ima veoma lošu rezoluciju. Zumiranjem bi se dobila mutna slika, koja ne bi mogla da prikaže ništa.

Eksplozija bombe

Akcioni filmovi sigurno ne bi bili zanimljivi široj publici kada ne bi bilo spektakularnih eksplozija bombi. Ovakve scene donose veliki plamen na filmsko platno te podižu nivo uzbuđenja kod gledalaca. Ipak, stvarnost je potpuno drugačija. Najveći stručnjaci za oružje su dokazali da ne postoji bomba koja može izazvati spektakularan plamen kakav je prikazan na ekranu. Prilikom eksplozije bombe oslobađa se samo velika količina dima, što svakako nije privlačno gledaocima akcionih filmova.

Živi pijesak

Uzbudljive scene snimljene u džungli vrlo često u prvi plan stavljaju živi pijesak u kojem, kada neko od likova upadne, odmah gubi svoj život. Ova prirodna pojava je u filmovima prikazana tako da se nemoguće izvući iz nje, te da onoga ko upadne u nju sigurno čeka smrt. Ipak, to je samo Holivud, jer u stvarnosti živi pijesak je toliko gust da je doslovno nemoguće ugušiti se u njemu, a i za propadanje je potrebno nekoliko nedjelja.

Rupa na avionu

Kada se desi pucnjava u avionu, u holivudskim filmovima je to prikazano kao ogromna eksplozija koja uzrokuje otpadanje velikih komada aviona i isisavanje putnika kroz velike rupe. U stvarnosti takve stvari nisu moguće. Prilikom razbijanja prozora na avionu pritisak unutar kabine i vanjski pritisak bi se vrlo brzo izjednačili i niko ne bi bio isisan iz aviona. Rupe na trupu ili na prozorima bi jedino uzrokovale veliku buku.

Skupi predmeti zaštićeni laserima

Laseri kao zaštita u zlatarama, muzejima ili bankama definitivno postoje. Ipak, na filmu su oni prikazani kao svjetlosne linije koje uz malo akrobacije junak može uspješno da savlada. U stvarnosti laseri su nevidljivi golim okom i ne postoji šansa da provalnik sazna gdje se nalaze a da ih ne aktivira i na taj način upozori policiju ili čuvare.

Skokovi automobilima

Akcioni filmovi često obiluju jurnjavom brzih automobila koji se često nađu u vazduhu, a zatim nesmetano slijeću na asfalt i nastavljaju vožnju bez poteškoća. U stvarnosti ovakve stvari nisu moguće i prosječan ulični automobil ne bi mogao ovaj let da preživi bez težih kvarova. U ovim situacijama najviše stradaju amortizeri automobila, a pri ozbiljnijim letovima i padovima veliki broj svih vrsta automobila bi završio bez točkova ili kompletnog prednjeg dijela automobila, zbog čega sigurno ne bi mogao nastaviti vožnju.

Osoba pada nakon što je upucana

Na filmskom platnu prikazane su scene pucnjave u kojima pogođeni likovi odmah završavaju na zemlji. Ovaj mit vjerodostojnost ima samo na velikom platnu, jer u stvarnosti pogođena osoba ne bi mogla odmah pasti na zemlju, osim ako nisu  pogođeni ključni vitalni organi. Pucanj u noge ne bi oborio negativca koji bježi, ali bi ga sigurno usporio.

Izvor: nezavisne

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *