Vrijednost direktnih investicija iz BiH u inostranstvu 872,8 miliona KM, a evo u koju zemlju je otišla gotovo trećina kapitala

Objavljeno: 8.11.2018.


Vrijednost direktnih investicija iz Bosne i Hercegovine u inostranstvu iznosi 872,8 miliona konvertibilnih maraka, a Centralna banka BiH raspolaže s podatkom da 120 preduzeća iz BiH, uključujući i povezana lica, imaju ino ulaganja.
Našim privrednicima omiljena destinacija za ulaganje je Njemačka, u kojoj su investirali ukupno 264,3 miliona maraka, što je oko 30,3 odsto od ukupnih direktnih investicija u inostranstvu.

Na drugom mjestu je Hrvatska u koju su naše kompanije uložile oko 212,3 miliona KM, a na trećem Crna Gora – 77,8 miliona KM.

Slijedi Srbija (69,9 miliona KM), zatim Rumunija (66,3 miliona KM), Austrija (57,8 miliona KM), Slovenija (47,8 miliona KM), Libija (31,4 miliona KM), Makedonija (3,5 miliona KM) i Francuska (1,8 miliona KM). U ostale zemlje uloženo je ukupno 40,3 miliona maraka.

Podaci se odnose na kraj prošle godine, a vrijednost investicija iz BiH u inostranstvu je za pet godina povećana za oko 250 miliona konvertibilnih maraka.

– Ne raspolažemo podacima u koje djelatnosti ulažu preduzeća iz BiH u inostranstvo. Istraživanje o direktnim investicijama iz BiH u inostranstvo za 2017. godinu rađeno je na uzorku od 120 preduzeća za koja CBBiH raspolaže sa informacijom da imaju ino ulaganja (uključujući i povezana lica) – kažu u Centralnoj banci za Srpskainfo.

Kažu da ne mogu objelodaniti nazive kompanije koja su investirala u inostranstvu, pozivajući se na statističke standarde povjerljivosti.

Izvor: Srpskainfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *