U ZDK potpisana skupštinska većina bez SDA

Objavljeno: 8.11.2018.


Nakon Tuzlanskog, Zeničko-dobojski je drugi kanton u Federaciji BiH koji je formirao skupštinsku većinu bez nacionalnih stranaka, odnosno, poslao je SDA u opoziciju.
Ovo je ozvaničeno na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije SDP-a, DF-a, Naše stranke zajedno sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBB), Nezavisnim blokom (NB) i Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA).

Iako je konferenciji trebala biti prisutna i Stranka za BiH (SBiH), prema riječima Senaida Begića, predsjednika KO SDP ZDK, oni su, i pored činjenice da su se dogovorili potpisati zajedničke principe i okvire djelovanja u ZDK, pet minuta prije početka zajedničke konferencije javili da su dobili signal iz Sarajeva da ne dolaze na potpisivanje dokumenta, međutim, njihov zastupnik Samir Karahasanović iz Zavidovića je krenuo ovdje na konferenciju.

Alternativa građanima

Kada se radi o formiranoj skupštinskoj većini, koju trenutno čini šest stranaka, Begić je kazao da su čekali da to učini SDA, međutim, poslali su poruku da nisu uspjeli za stol dovesti nikog, osim HDZ-a BiH, zbog čega su oni odlučili ponuditi alternativu.

Istakao je da su u kreiranju ozbiljnog dokumenta ni jednog trenutka, kroz 20-ak organizovanih sastanaka, ali i brojne razgovore, nisu razgovarali niti oko jednog resora ni raspodjeli pozicija. Zatim je upriličeno potpisivanje zajedničke izjave.

Podsjetimo, buduću skupštinsku većinu u ZDK činiće SDP (6 poslanika), DF (3), Nezavisni blok s partnerima; Snaga centra, Hrvatska stranka BiH i Prva stranka koji imaju pet zastupnika u Skupštini ZDK, SBB sa tri zastupnika, A-SDA sa dva poslanika te Naša stranka sa jednim u Skupštini ZDK što čini ukupno 20 mandata. SDA, sa kojom su jedino pristali da uđu u koaliciju HDZ-u BiH, a koji su osvojili tri mandata, nije uspjela napraviti većinu.

(avaz.ba)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *