Tadžikistan: Pobuna u zatvoru, ubijeno 27

Objavljeno: 8.11.2018.


Najmanje 25 zatvorenika, čuvar i policajac poginuli su u neredima u zatvoru sa visokim stepenom bezbednosti u Tadžikistanu.
Pozivajući se na tri neimenovana izvora bezbednosnih snaga, agencija Rojters je prenela da je pobuna izbila sinoć u zatvoru u Hudžandu, drugom po veličini gradu u Tadžikistanu.

Nasilje je izbilo kada je jedan od zatvorenika, za kog se veruje da je član Islamske države, napao čuvara i oteo mu automatsku pušku, rekao je neimenovani zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova.

“Pobuna u kojoj su bili uključeni desetine zatvorenika izbila je noćas i nastavila se danas”, rekao je jedan neimenovani izvor, a drugi izvor je naveo da su zatvorenici bili naoružani oštrim predmetima uzetim iz zatvorske radionice.

Strogi zatvor u Hučandu, gradu od 700.000 stanovnika koji se nalazi oko 200 kilometara od glavnog grada Dušanbea, prima zatvorenike osuđene na dugogodišnje kazne za zločine kao što su ubistvo ili ekstrmizam.

Ranije je bilo pokušaja bekstva iz tog zatvora. Jedan čuvar i jedan zatvorenik ubijeni su tu pre dve godine kada su tri zatvorenika pokušala da pobegnu. ; Ministarstvo unutrašnjih poslova tada je navelo da su zatvorenici koji su probali da pobegnu nameravali da se pridruže ekstermističkoj organizaciji Islamska država.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *