Pronađen do sada najstariji crtež životinje

Objavljeno: 8.11.2018.


Australijski i indonezijski naučnici nedavno su na zidu zabačene pećine na indonezijskom ostrvu Borneu otkrili najstariji crtež životinje, crveno-narančastu siluetu nalik biku, objavio je časopis Nature.
No datiranje novootkrivenog crteža neobične životinje koja podsjeća na bika, zajedno s drugim crtežima pronađenim u Jugoistočnoj Aziji upućuje na to da je prvo figurativno slikarstvo, jedna od najznačajnijih inovacija u čovjekovu kulturološkom razvoju, postojalo u isto vrijeme i u Europi i u Aziji.

Prvo su se okušali u crtanju životinja, a onda tek ljudi

“Ljudi su najprije počeli s figurativnim slikama velikih životinja, a potom su prešli na crteže ljudi”, objasnio je suautor studije, Maxime Aubert, arheolog i geokemičar s australskog Sveučilišta Griffith. Krečnjačke pećine smještene u udaljenome planinskom dijelu istočnog Kalimantana još od 1990. godine poznate su po praistorijskim crtežima i slikama na zidovima. No tek su nedavno naučnici uspjeli ustanoviti otkada datiraju.

Naučnici su radove na zidovima grupirali u tri faze: crveno-narančaste crteže životinja (uglavnom divlje stoke) te otiske dlanova, raniju fazu otisaka šaka i po zidovima izrezbarenih motiva te treću fazu – ljudske figure, čamce i geometrijske crteže u crnom pigmentu.Vrijeme nastanka crteža znanstvenici su ustanovili zahvaljujući primjercima od kalcijeva karbonata prikupljenim u ovoj teško pristupačnoj pećini , kazao je Aubert.

Figurativno slikarstvo se širilo i u Europi i u Aziji

Crtež životinje nalik biku nesumnjivo je star oko 40.000 godina, a dva otiska dlanova iz iste pećine oko 37.200 godina. Treći otisak dlana star je oko 51,800 godina, što upućuje na to da se paleolitička tradicija umjetnosti prvi put pojavila na Borneu u razdoblju između 52.000 i 40.000 godina.

“Možemo zaključiti da je prvo figurativno slikarstvo, jedna od najznačajnijih inovacija u čovjekovu kulturološkom razvoju, postojalo istodobno u Europi i u Aziji”, kazao je Adam Brumm, arheolog sa Sveučilišta Griffith koji je također sudjelovao u istraživanju.

Aubert i Brumm su 2014. u pećini na drugome indonezijskom otoku Sulawesiju otkrili slično figurativno slikarstvo.

“Naša studija upućuje na to da se figurativno slikarstvo u pećinama širilo s Bornea prema Sulawesiju, ali i prema drugim dijelovima Novoga svijeta izvan Euroazije, a možda je ovamo stiglo s prvim doseljenicima u Australiju”, zaključio je Aubert.

Izvor: net.hr

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *