Profesor američkog univerziteta: “Na Kosmetu su svi živjeli u miru dok se OVK nije pojavila sa svojim oružjem”

Objavljeno: 8.11.2018.


Profesor američkog univerziteta “Džon Hopkins” Edvard Džozef, koji je više od 10 godina radio u regionu Balkana i na Kosovu bio tokom samog NATO bombardovanja 1999, rekao je da je bio svjedok toga kako su Srbi u Prizrenu bježali u crkvu, jer su ih jurili “pomahnitali Albanci koji su palili sve redom”.
Na posljednjem panelu prvog dana šeste Beogradske NATO nedelje, Džozef, kao neko ko je vidio kako su Srbi na Kosovu u Metohiji patili, tvrdi da je nova istorija počela osamdesetih godina sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, a stanovnici tog područja su “živjeli u miru i pokušavali da sačuvaju taj mir sve dok se UČK (OVK) nije pojavila sa svojim oružjem”.

Džozef je kazao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i kosovski Hašim Tači imaju potrebu da na neki način doprinesu rješenju pitanja Kosova, i da je potrebno sve više ulagati u pregovore.

Govoreći o razmjeni teritorija, Džozef navodi da bi to najviše uticalo na Srbe južno od Ibra, tako da se o korekciji granica ne može govoriti u ovom slučaju, jer je do nje već došlo.

– Četiri opštine u sjevernom djelu nije korekcija granica, južna Srbija ne može biti korekcija. Ovde pričamo o teritoriji, a ona je tako važna, jer su svi ratovi i etnička čišćenja vođeni i počinjeni da bi se osvojila teritorija – kaže Džozef i dodaje da teritorija nije nevažna, već je centar konflikata u regionu.

– S razmenom teritorija, prisustvo Srba na jugu je gotovo. Ne kažem da Dečani ili Gračanica ne mogu da se zaštite, ali srpska populacija će na jugu nestati, jer je zaštita koju Srbi sada imaju podržana Ustavom i ne zasniva se na teritorijalnom integritetu Kosova, a ako to ukinete, gubi se mogućnost zaštite Srba i šalje se poruka da će im svaki Albanac reći vaše mjesto više nije ovdje – navodi Džozef.

Gostujući viši saradnik za Inicijativu buduće Evrope Atlantskog savjeta iz SAD Džefri Gedmin na panelu “Izazovi koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticaji na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma” u okviru šeste Beogradske NATO nedjelje kazao je da rješenje pitanja Kosova “leži u Briselu, Parizu i Berlinu”.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *