Paprikaš po starinskom receptu: Samo za gurmane!

Objavljeno: 8.11.2018.


Fantastičan ukus mesa i povrća kuvanog u istom loncu.




Ne znamo da li je neki Romeo uspio do sada da proba ovaj specijalitet, ali Julijin pileći paprikaš slobodno može da bude preporuka svim gurmanima, ma kako se oni zvali.

 

Sastojci:

1 pile, 100 ml kiselog mlijeka, 100 g lenti dimljene slanine, 1 kašika brašna, 1 kašika mljevene crvene paprike, 2 svježe zelene paprike, 2 paradajza, 150 g svježih šampinjona, 1 glavica crnog luka, 2 kašike mješavine začina, 2 čena bijelog luka, ulje, so, mljeveni crni biber.

 

Priprema:

 

Glavicu crnog luka i čenove bijelog sitno isjeckati i staviti u šerpu na sa zagrijanim uljem. Lente slanine isjeckati i dodati u šerpu. Pile isjeći na komade, posoliti, pobiberiti, poprskati mješavinom začina i dodati u šerpu.

 

Dodati i šampinjone isječene na listove i mljevenu crvenu papriku. Paprikama odstraniti peteljke i sjemenke, isjeći na parčiće i dodati u šerpu. Paradajz oljuštiti, isjeći na kocke pa i njega dodati u šerpu. Poklopiti i ostaviti paprikaš da se kuva.

 

U sud sa kiselim mlijekom dodati brašno, 100 ml vode, mješavinu začina i miješati žicom za mućenje. Nakon 20 minuta kuvanja, u paprikaš dodati umućeno brašno i kiselo mlijeko. Nakon 5 minuta skloniti sa šporeta i jelo je spremno za posluženje.

 

Možete da poslužite uz kuvanu rižu, a ukrasite peršunom i limunom.

 

Prijatno!

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *