Ovako se raspala opozicija: Tri udarca za mjesec dana potpuno rasturila Savez za pobjedu

Objavljeno: 8.11.2018.


Republika Srpska ostala je bez jake opozicije i to samo mjesec dana poslije izbora.
Početak kraja čvrstog opozicionog bloka počeo je da se nazire već sa prvim preliminarnim rezultatima izbora, odnosno kada je ponovo postalo jasno da će Savez za pobjedu sjediti u opozicionim klupama i u Banjaluci i u Sarajevu.

Nezadovoljstvo takvom činjenicom prvo je kulminiralo u SDS – najvećoj opozicionoj stranci, za koju je odavno javna tajna da u njoj postoji više struja.

Kako sada stvari stoje, preovladala je ona koja je i sve vrijeme bila „opozicija“ Vukoti Govedarici i koja i kroz ranije javne istupe nije krila dobru saradnju njihovih lokalnih sredina sa Vladom RS, koju u kontinuitetu već 12 godina predvodi SNSD.

Prvi zemljotres u SDS desio se pred i poslije sjednice Predsjedništva stranke kada su pojedini članovi rukovodstva stranke glasno pred svoje stranačke kolege iznijeli prijedlog da se moguća saradnja sa SNSD tek tako ne odbacuje.

Sve je upakovano tezom kako će se o svemu izjasniti Glavni odbor stranke. Međutim, potez Vukote Govedarice da uoči same sjednice Glavnog odbora iz stranke isključi potpredsjednika Kostadina Vasića, koji se okomio na pojedine stranačke kolege za saradanju sa stranim ambasadama, samo je dodatno uzdrmao ionako već klimave temelje stranke.

Prije svega, izazvalo je gnjev Govedaričinog krila SDS, koji je pojedine članove Glavnog odbora dočekao sa transparentima i zvižducima ispred stranačkih prostorija.

Drugi potres izazvao je dobojski SDS zaključcima da će biti dio skupštinske većine u Republici Srpskoj i podržati SNSD u Sarajevu.

Nastavak je uslijedio odlukom gradonačelnika Doboja i prvog čovjeka tamošnjeg SDS Obrena Petrovića da ugosti Milorada Dodika i jasno i glasno saopšti kako ima njegovu bezrezervnu podršku.

Dan kasnije Petroviću se revanširao Vukota Govedarica tako što ga je isključio iz stranke, što je postao jasan pokazatelj da SDS počinje da sve dublje tone.

Međutim, završni udarac, ionako krhkog opozicionog saveza, iznenađujuće zadao je Dragan Čavić i NDP odlukom da će i oni u vlast sa SNSD, što je propraćeno i teškim riječima njegovih dojučerašnjih opozicionih kolega.

Kako sada stvari stoje, vodstvo opozicije preuzima PDP, ako i oni u međuvremenu ne odluče da se priklone vladajućem bloku.

Srpskainfo

One thought on “Ovako se raspala opozicija: Tri udarca za mjesec dana potpuno rasturila Savez za pobjedu

  1. Briljantna Dodikova utakmica i konačna slika otužnog, lažne sloge i svakog katastrofalnog stanje u tzv. Opoziciji. Naime, svi stari članovi tzv Opozicije su sve vrijeme, od komunizma pa preko SDS-a u ratnom periodu i sada u poratnom periodu jedni te isti ljudi koji obavljaju neke funkcije u vlasti i/ili bliske vlastima čuvajući i uvećavajući svoj ekonomski saldo – samo!!! Nema tu ništa novo i nema tu opozicionog političkog djelovanja. Lični interes je jedino mjerilo, cilj i svrha. Dodik je prepoznao karakter tih i takvih “vlasnika određenog broja glasačkih listića” i to im je ponudio. Svi su se okrenuli novcu i ličnom interesu. Partija im nije bitna kao i principi i uvjerenja koja su javno (samo) deklamovali. Na žalost, toliko ukrupnjavanje Dodikove političke opcije će na kraju da kanibalizuje i samu Dodikovu političku opciju sa svim ostalim pridrženim “političkim satelitima”. Poslije toga više neće biti važno ko je “neprijatelj RS” i ko je “branilac RS”. Jednostavno, ogromni krediti će dospjeli na naplatu, potpuna korupcija, nedostatak bilo kakve socijalne i društvene odgovornosti će dovesti do neminovnog političkog kraha kompletnog sistema sa nesagledivim posledicama na čitavo društvo. To je cijena koju Dodik i njegov naj uži krug saradnika može da plati, da li svojim ostankom ovde ili bijegom sa ovih prostora – uopšte nije bitno. Oni su svoje rezervne opcije davno, davno obezbjedili. Preostali dio zajednice … ma ne smijem ni da pomislim u kom pravcu će to sve da ode i sa kakvim posledicama. Čak i da se pojavi mlada i jaka politička snaga, u ovom momentu kao i u vremenu ispred nas naprosto nema mogućnosti i želje za promjenama.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *