Obožavaoci koji su prešli granice

Objavljeno: 8.11.2018.


Od tetovaže omiljenih pjevača, basnoslovnih cifara za večeru sa idolima do opsesija koje su završavale samoubistvom.
Da su popularni muzičari idoli ljudima širom svijeta i nije neka velika novost. Bilo radi pjevačkih, sviralačkih i plesačkih sposobnosti, ili jednostavno radi onog X faktora koji posjeduju, zaluđeni ih fanovi uzdižu na pijedestal i spremni su rizikovati vlastitu sigurnost samo kako bi im se na trenutak približili. Neprestano pod svjetlima reflektora, njihova je privatnost izložena javnosti, a ponekad negativna strana takvog načina života može uvelike zasjeniti onu pozitivnu.

 

 

Jedan od najpopularnijih muzičara svijeta, Bruce Springsteen je poznat po tome da ima vrlo vjernu bazu fanova, a neki od njih spremni su i platiti 300 hiljada dolara kako bi se s njim družili. Tako su 2014. godine dvojica bogatih anonimaca na humanitarnom događaju ‘Stand Up For Heroes‘ platili navedenu količinu novaca kako bi se sa Springsteenom vozili na njegovom motoru, dobili lekcije iz gitare – i jeli lazanje u njegovoj kući.

 

 

28-godišnja Sarah Ridge velika je obožavateljka pjevačice s Barbadosa, do te mjere da na svojem tijelu ima čak 14 tetovaža koje joj je posvetila, od čega ih većinu čine Rihannini portreti.

 

 

Britanac Carl McCoid veliki je obožavalac MileyCyrus od 2009. godine, kad mu je pjevačica, kako on tvrdi, pomogla da prođe kroz razvod braka. Tada je započeo sakupljati tetovaže koje joj je posvetio i koje je ponosno pokazivao na društvenim mrežama te je došao do zavidnog broja od 29 tetovaža. Ipak, 2016. je godine odlučio kako je vrijeme da ih ukloni jer su mu, kako kaže, zagorčavale ljubavni život.

 

 

Britanski boyband One Direction početkom ove decenije imao je milione zaluđenih fanova. To je iskoristila i jedna australska televizijska emisija, koja je tost kojeg je član benda Niall Horan zagrizao za vrijeme jednog intervjua na aukciji prodala za čak 100 tisuća dolara, a novac je bio doniran u humanitarne svrhe.

 

 Jessie J, popularna pjevačica i dio žirija emisije The Voice 2011. godine je slomila gležanj, a godinu dana kasnije maloljetna obožavateljica slomila je vlastitu nogu i poslala pjevačici sliku iste, uz poruku kako će “učiniti sve što je potrebno da liči na nju što je više moguće”.

 

 

 Justin Bieber već je više od 10 godina jedno od najvećih imena popularne muzike. Tokom njegove posjete Novom Zelandu jedna je od zaposlenica popularne televizijske emisije neprimjetno prisvojila bocu vode koja mu je bila ponuđena. Spomenutu je bocu poklonila nećakinji, koja ju je kasnije prodala za čak 624 dolara i novac dala u humanitarne svrhe.

 

 

 Linda Risa, velika obožavateljica repera iz Chicaga, 2011. je godine promijenila ime u Mrs. Kanye West i napravila dvije velike tetovaže s njegovim imenom uz obrazloženje da je to napravila kako bi mu pokazala koliko ga voli.

 

 

 

Amerikanac Ricardo Lopez bio je opsjednut islandskom muzičarkom Björk te joj je 1996. godine poštom poslao bombu od sumporne kiseline. Srećom, zahvaljujući Scotland Yardu koji je presreo pošiljku ona nikad nije stigla do pjevačice. Lopez je tokom osam mjeseci snimao dnevnik u kojem je govorio isključivo o njoj te je na videosnimku dokumentovan trenutak njegovog samoubistva tokom kog je u pozadini svirala njena muzika.

 

 

 

Jedan od samoprozvanih najvećih fanova popularne Taylor Swift na zimu je 2013. godine preplivao skoro dva kilometra kako bi došao do plaže na kojoj se nalazila njena kuća. Ipak, do nje nije mogao doći zbog visokog osiguranja koje se tamo nalazilo. Zapazila ga je policija koja je zatim 22-godišnjeg obožavoca odvela u pritvor.

 Poznati rocker Alice Cooper priznao da su mu dvije mlade obožavateljice jedne večeri 1975. godine pred kuću dostavile nešto što je nalikovalo na mali lijes. Ispostavilo se da se u njemu nalazilo mačje srce, a pjevač je odmah pozvao policiju koja je spomenute djevojke uhapsila.
 Izvor: muzika.hr

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *