Mediji: SAD “miniraju” Dačića, šalju note pred posjete

Objavljeno: 8.11.2018.


Uoči dolaska Dačića u Grenadu, prošle nedelje, karipskim zemljama prosledjene su “smernice” Stejt departmenta o tome kakav stav da zauzmu, pišu “Novosti”.
A taj stav, navodi taj beogradski list, podrazumeva da se podrška da Prištini.

U tim smaernicama se navodi da je Kosovo nezavisna država koja nastavlja da napreduje, dok dodatna priznanja Kosova doprinose stabilnosti u Evropi.

“Podstičemo vašu vladu da snažno potvrdi priznanje Kosova kao punopravnog člana međunarodne zajednice. Od proglašenja nezavisnosti 2008. Kosovo je priznalo više od 100 članica UN i ono nastavlja da napreduje kao nezavisna i multietnička demokratija. Dodatna bilateralna i multilateralna priznanja Kosova doprinose većoj stabilnosti u Evropi, a izolacija Kosova i njegovih građana je recept za nestabilnost”, samo su neke od sugestija koje su se, kako prenose izvori lista, našle u noti upućenoj na adresu zemalja ovog regiona, u kojoj je čak bio naznačen i tačan datum boravka srpskog šefa diplomatije na Karibima.

Pretpostavljajući verovatno da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dolazi da lobira za povlačenje priznanja tzv. Kosova, u ovom dokumentu se navodi da bi to “ohrabrilo nazadne elemente u regionu, koji rade na potkopavanju napora za normalizaciju izmedju Kosova i Srbije i protive se integraciji čitavog regiona u evroatlantske institucije”.

Pored toga, naglašava se i da bi takav korak “delovao protiv ključnih napora SAD i Evropske unije za rešavanje krhkosti regiona”.

U pomenutoj noti upućenoj Karipskim zemljama, SAD od njih traže i da podrže članstvo Kosova u Interpolu, uz obrazloženje da će to “ojačati međunarodne napore u borbi protiv kriminala i terorizma, a da samo kriminalci imaju koristi od statusa kvo”, pišu “Novosti”.

Podsetimo, Dačić je juče potvrdio da je deseta zemlja povukla priznanje Kosova, a takođe jedna od gorućih tema ovih dana u vezi Kosova je njihova težnja da postanu član Interpola, čemu se Beograd oštro protivi. Dačić je juče izjavio da bi to značilo da bi se skoro ceo državni vrh Kosova našao na poternicama Interpola.

Takođe, ono što još “boli” prištinsku stranu je i odugovlačenje s finalizacijom vizne liberalizacije zbog čega Dačić smatra da je Priština namerno povećala carine na robu iz Srbije, odnosno da je na taj način ucenila EU da ubrzaju s tom liberalizacijom.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *