Izvoz iz BiH na Kosovo deset puta veći od uvoza

Objavljeno: 8.11.2018.


Izvoz Bosne i Hercegovine na Kosovo u devet mjeseci ove godine iznosio je 114,8 miliona KM – podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.
Istovremeno, uvoz iz ove zemlje bio je 12,7 miliona KM, što znači da je izvoz devet puta veći od uvoza.

Najznačajniji izvozni proizvodi su, kako piše Indikator, gvožđe i čelik sa vrijednošću plasmana od 43,9 miliona KM, a slijede prerađevine od mesa i riba sa 11,5 miliona KM, drvo i proizvodi od drveta sa 7,1 miliona KM, električne mašine i oprema sa 6,4 miliona KM, te farmaceutski proizvodi sa šest mioliona KM.
BiH iz Kosova najviše uvozi sirovu krupnu i sitnu kožu sa dlakom ili bez dlake, a vrijednost je za devet mjeseci iznosila 3,7 miliona KM. Slijede proizvodi od gvožđa i čelika sa 2,9 miliona KM, pića, alkoholi i sirće sa 1,2 miliona KM, plastične mase i proizvodi od plastičnih masa sa nešto manje od milion KM.

Kosovo je, podsjećamo, donijelo odluku da uvede taksku od deset odsto na svu uvezenu robu iz BiH i Srbije, što su privrednici u BiH i nadležne institucije jednoglasnoosudili.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić napominje da su moguće i recipročne mjere, dok ministar spoljne trgovine Mirko Šarović smatra da je Priština prekršila Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja Centralne Evrope.

-Diskriminatorska je odluka, ugrožava slobodnu trgovinu u regionu. Onog trenutka kada dobijemo zvaničnu odluku, daćemo odgovor. Tražićemo i od Evropske komisije da preduzme odgovarajuće mjere – rekao je Šarović.

Izvor: Srpskainfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *