Vještačka inteligencija prati putanje smrtonosnih virusa

Objavljeno: 6.11.2018.


Algoritmi mašinskog učenja u posljednje vrijeme predviđaju sve više stvari, pa su tako postali sposobni i da predvide prirodnog domaćina za neki smrtonosni virus, i tako spriječe da ovaj stigne do ljudske populacije.
Nije retko da se novi virusi prvobitno pojave u populacijama nekih životinjskih vrsta, a mnogo pre nego se prošire na ljude. Mnoge od velikih pandemija u poslednjih 100 godina počele su od životinjskih prenosilaca, a poput “španskog gripa” koji je sa ptica prešao na ljude. Ipak, za identifikovanje prvobitnih domaćina, koje može da doprinese sprečavanju da se virus proširi na ljude, ponekad su potrebne godine intenzivnog istraživanja na terenu, te laboratorijskog posla. Novi algoritmi mašinskog učenja mogli bi da ubrzaju taj proces, te obezbede da se preventivne mere sprovedu na vreme, poput vakcinisanja domaćina, te sprečavanja kontakta sa vrstama koje su nosioci nekog novog virusa.

Naime, studija koja je objavljena u magazinu Science prikazuje algoritamski model koji je tačno predvideo moguće domaćine za nove RNA viruse – viralnu grupu koja najčešće prelazi sa životinja na ljude. Algoritmi su obučeni tako da mogu da povežu šablone viralnih genoma sa životinjskom vrstom od kojih su potekli, budući da virus kada pređe sa originalnog domaćina na čoveka zadržava otisak od prvobitnog domaćina koji je ujedno i trag koji može da odvede do životinje ili insekta kod kojih se virus prvi put pojavio. Istraženo je preko 500 virusa, a model ih je sa prvobitnim domaćinima povezivao sa 70% tačnosti.

Sa istraživanjem se počelo pre 10 godina, kada se prvi put došlo do otkrića da virus može da se poveže sa genomom prvobitnog domaćina, pa se tako došlo do zaključka da, na primer, Ebola, za koju se verovalo da potiče od slepih miševa, možda ipak dolazi od primata. Tim sada razvija i web aplikaciju, koja će naučnicima širom sveta omogućiti da unose podatke o sekvencama virusa koje istražuju, a da bi dobili predviđanja o originalnim domaćinima, te rutama kojima se neka bolest prenosila.

Izvor: The Telegraph

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *