Šta se dešava sa modelom Devel Sexteen koji bi trebalo da razvija 5.000 konjskih snaga?

Objavljeno: 6.11.2018.


Predstavnici kompanije Devel tvrde da će model Sixteen biti jedan od najekstremnijih hiper automobila na svijetu, ali drugi tvrde da su šanse da on zaista ugleda svjetlost dana veoma male. 
Međutim, to nije sprečilo poznatu jutjuberku “Supercar Blondie” da sedne za volan automobila koji bi trebalo da, kada bude predstavljen, u svojoj najsnažnijoj varijatni poseduje V16 agregat radne zapremine 12,3 litrara sa četiri turbo punjača koji će razvijati 5.000 konjsih snaga (3.728 kW).

Nakon što je pregledala automobil, Supercar Blondie je razgovarala sa suosnivačem kompanije Devel i dizajnerom modela Sixteen, Mahidom Al Atarom, koji je tvrdio da će ovaj automobil ući u serijsku proizvodnju tokom februara sledeće godine. On je otkrio i da će kompanija prvo na tržište lansirati najsnažniji model, a zatim i slabije varijante, kakva je ona koju je vozila ova jutjuberka.

Naime, kompanija planira da pored najsnažnije varijante modela Sixteen koja će razvijati 5.000 konjskih snaga, prodaje još dve verzije istog modela. Jedna od njih će imati twin-turbo V8 agregat koji će razvijati oko 2.000 “konja” (1.491 kW), a druga će imati quad-turbo V16 agregat koji će razvijati oko 3.000 konjskih snaga (2.237 kW). Uvodni model će se prodavati po ceni od 1,4 miliona evra, dok će najskuplji model dostizati cenu od 1,9 miliona evra.

To zvuči kao da će ovaj model biti performantniji od modela Bugatti Chiron, pri čemu će biti i jeftiniji od njega, ali nam sve ovo za sada deluje sumnjivo, s obzirom da je model Sixteen do sada snimljen samo dok se kretao malim brzinama. Sumnje dodatno pospešuje i činjenica koja se navodi u jednom izveštaju, po kojoj je trenutno zaustavljen razvoj tog modela.

Naime, sudeći po tom izveštaju, partnerska kompanija Devela, Manufattura Automobili Torino više nije do projekta Sixteen. Navodi se i da se automobil suočava sa brojnim problemima zbog kojih je daleko od proizvodnje.

Neki od pomentuih problema tiču se hlađenja agregata i postizanja maksimalne brzine od 514 km/h.

Izvor: Vrelegume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *