Srbin i Irac rasplamsali strasti na Ostrvu: Polomite Matiću nogu!

Objavljeno: 5.11.2018.


Nemanja Matić pokrenuo je buru u Velikoj Britaniji zbog odluke da ne nosi cvet maka koji simbolizuje stradanje britanskih vojnika.
Matić je bio jedini igrač koji proteklog vikenda u 11. kolu Premijer lige nije imao crveni cvet na svojim grudima.

Štaviše, na slikama se jasno vidi da je taj cvet skinut sa dresa koji je srpski fudbaler nosio na utakmici sa Bornmutom, što znači da je ga verovatno Matić uklonio.

To se nije svidelo većem delu britanske javnosti, što medija što navijača koji su “osuli” lavinu uvreda i pretnji Srbinu.

“Odj**i nazad u London”, “Ne bi mi igrao više nikad za Junajted”, “Sramota”, neki su od komentara na Matićev “protest” protiv britanskog simbola stradanja vojnika, neki traže od Junajteda da ga izbaci iz tima dok pojedini nemaju meru pa pozivaju da mu se polomi noga!

Naravno, ima i onih koji brane Matićevo pravo na izbor i privatnost, pre svega što nošenje cveta maka nije obavezno ni po pravilima Premijer lige ni Fudbalskog saveza Engleske (FA).

Međutim, Britance, pre svega Engleze čudi ovakva odluka Matića s obzirom da je pre samo godinu dana nosio cvet maka na svom dresu, a sada je odjednom promenio odluku.

Objašnjenje za to stiglo je u vidu poruke koju su Britanci ove godine slali ovim simbolom, koji za razliku od prethodnih 98 godina nije bio simbol stradanja vojnika u Prvom svetskom ratu, kada je i pokrenuta ova tradicija, već i u ostalim dejstvima britanske vojske preko Drugog svetskog rata, Korejskog rata, pa do učešća u građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije i na kraju NATO bombardovanju Srbije.

Upravo je to bombardovanje naše zemlje 1999. godine verovatno ključ Matićeve promene stava prema nošenju cveta maka.

Matić se nije javno oglasio u vezi sa ovom odlukom, iako su neki mediji preneli izjavu za koju nema potvrde da je autentična.

Ipak, Matić nije jedini fudbaler koji je proteklog vikenda “uvredio” Engleze, to je učinio i igrač drugoligaša Stouka Džejms Meklin.

On je privukao još veću pažnju, najverovatnije zbog toga što je Irac, i to katolik, pa je njegova odluka mnogo više povredila Britance od “nekog tamo Srbina”.

Što se tiče Meklina, njegova odluka je prilično opravdana, on je rođen u Deriju u Severnoj Irskoj, u kojoj je decenijama prisutan konflikt između irskih katolika i britanskih protestanata.

A Deri je nažalost posebno poznat po tragičnom 30. januaru 1972. godine kada su bitanske trupe tokom civilnog protesta za poštovanja građanskih prava ubile 13 nenaoružanih ljudi i ranile još 13, od kojih je kasnije četvoro podleglo povredama.

Taj događaj je poznat kao “Krvava nedelja”, a Meklin u čast žrtava ima tetovažu na nozi. Zbog njegovog ignorisanja cveta maka bio je pod udarom navijača Midlzbroa proteklog vikenda, gađali su ga predmetima kada je izlazio sa terena, a neki su pokušali i lično da se obračunaju sa Ircem.

“Ne postoji ništa u celom carskom arsenalu što može da slomi duh jednog Irca koji ne želi da bude slomljen
“, reagovao je na ove napade Meklin porukom na Instagramu, a koja je citat jednog od prvih članova IRA (Irska republikanska armija) Bobija Sendsa.

“Vaše zlostavljanje, vaše gađanje predmetima, vaše zvižduci, vaše najgore prema domaćim navijačima koji su obrazovani i podržavaju me, hvala vam. Za neobrazovani deo u uglovima stadiona koji na svakoj utakmici pevaju antiirske pesme i nazivaju me Fenijaninom i na tome vam hvala. Ja sam ponosni Fenijanin i nijedna pi**a to nikad neće promeniti, zato samo napred”,
 dodao je Meklin.

Fenijani su tajno revolucionarno društvo Iraca. Naziv potiče od Fianna Eireann, družine legendarnih irskih ratnika s junakom Finom na čelu u II i III veku. Nakon neuspešnog irskog ustanka protiv britanske krune 1848. Džejms Stivens je osnovao organizaciju Irsko republikansko bratstvo, a fenijani su se brzo raširili u svim zemljama gde je bilo Iraca. Bratstvo je obnovljeno početkom 20. veka kada je učstvovalo u podizanju ustanka u Irskoj.

U svakom slučaju, Matić je za mnoge Engleze, Britance i pre svega navijače Mančester junajteda postao “persona non grata”, iako je klub saopštio da poštuje lični stav svog fudbalera i njegovo pravo na izbor.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *