Nevjerovatan život glumca: Htjeli su da ga pogube, bježao je od droge

Objavljeno: 4.11.2018.


Iako nikada ne bismo mogli ni da pretpostavimo, američki glumac Dani Treho ima 74 godine, ali kao što i sam kaže, nikada nije očekivao da će doživeti tako duboku starost.
“Nisam mislio da ću preživeti šezdesete godine prošlog veka. Birao sam loše uzore. Izabrao sam ujaka koji je bio zavisnik i bavio se oružanim pljačkama. Ali, što se mene tiče, bio je najbolji lik na svetu”, govori Treho koji je heroin probao sa 12 godina da bi nakon toga na velika vrata ušao u život prepun kriminala i podužih boravaka iza rešetaka, piše Index.hr

Događaj koji je sve promenio

Prošao je sve zatvore u Kaliforniji, a život mu je promenio jedan događaj iz 1968. kada je tokom nereda u jednom od zatvora bacio kamen na čuvara:

“Smestili su me u samicu. Ja i još dva zatvorenika verovali smo da ćemo završiti u plinskoj komori. Postojala je mogućnost da će me osuditi na smrtnu kaznu.”

U samici je skovao plan:

“Dogovorio sam se sa Bogom. Tražio sam od njega da mi dopusti da umrem ponosno, a ja ću zauzvrat provesti svaki dan moleći se i truditi se da pomognem ljudima. Nisam želio da me smeste u plinsku komoru gde ću umreti zapišan, urlajući.”

Treho na kraju nije kažnjen za podsticanje zatvorskih nereda, a kasnije je i pušten na slobodu. Ali, nikada nije zaboravio ono što je obećao i nedugo nakon izlaska postao je savetnik zavisnicima o drogi.

 
Guliver Photo cover

Kad bežiš od droge i završiš u Holivudu

Život mu se promenio 1985., tokom boravka na setu filma “Runaway Train”, gde je pozvan kako bi pomogao glumcima koji su se borili sa zavisnošću. Scenarista Edvard Banker, takođe bivši zatvorenik, prepoznao je Denija jer su zajedno služili kaznu u San Kventinu, a budući da je znao da se bavio i boksom, zamolio ga je da mu pomogne u nekim scenama.

Bio je to njegov ulazak u Holivud na mala vrata, ali njegova želja da živi čist život bez droge pretvorila se u pravi izazov:

“Mogao si da ušetaš u bilo koju produkcijsku kuću i na stolu bi zatekao linije kokaina. Kaskaderi su bili našmrkani. Svi su bili našmrkani.”

Zbog svog pretećeg izgleda i glasa počeo je da dobija sve veće uloge, ali uglavnom je glumio slične likove kriminalaca, zatvorenika i sličnih opakih njuški:

“Govore mi da uvek glumim opasne Meksikance sa tetovažama. E, pa ja jesam opasni Meksikanac sa tetovažama tako da je to dobra odluka. Neće angažovati Marka Volberga da glumi opasnog Meksikanca.”

Guliver Photo cover

Zatvor kao glumačka škola

O Trehu se upravo snima i dokumentarni film nazvan “Inmate Number One” (naziv koji se odnosi na imena likova koje je imao na početku karijere), a on tvrdi da je glumom počeo da se bavi i mnogo pre nego što se pojavio pred kamerama:

“Glumačka škola bila mi je zatvor. Boravak u zatvorskom dvorištu, zatvorski neredi i pretvaranje da ste opasniji nego što zapravo jeste. U zatvoru postoje dve vrste ljudi: lovac i plen. Svakog jutra morate da odlučite šta ćete biti.”

Iako više nije zavistan od droge, tvrdi da je posao postao njegova nova zavisnost. S jedne strane, odluku da se okrene poštenom životu izazvalo je i to da mu je vrlo rano postalo jasno da se zločin ne isplati: “Na primer, potrebna su mi dva minuta da nekom ukradem 800 dolara. Cena toga može biti petogodišnja zatvorska kazna. Ako tih 800 dolara podelite na pet godina, postaje vam jasno da to i nije toliko dobra satnica.”

Ne postoji loš film

U njegovom opusu može se pronaći svašta, od vrhunskih akcijskih i kultnih filmova, pa sve do b-produkcije i nečega što će mnogi nazvati smećem. Ali, Treho se sa njima ne slaže:

“Kad mi neko kaže da mu se film nije svideo i da se radi o lošem filmu, ja im odgovorim da ne postoji loš film. Film koji pljujete prehranio je 80 porodica. Nekom je klincu omogućio bicikl za Božić. Iako se ne moram nužno slagati sa sadržajem pojedinih filmova, jasno mi je da je u isto vreme omogućio nečijim klincima da završe fakultet.”

Treho je ušao i u novi biznis i vlasnik je franšize Trejo’s Tacos, a to je podstaklo ABC da pokrene sitcom “Food & Familia” koji je u određenoj meri utemeljen na njegovim ličnim iskustvima, a pojaviće se i u glavnoj ulozi.

I na kraju razgovora s novinarem The Guardiana, Treho priznaje i da nikada nije prekinuo da komunicira s ujakom koji mu je, rekli bi neki, upropastio život, pretvorio ga u zavisnika i smestio ga iza rešetaka.

“Svaki put kada bi moj ujak Gilbert izašao iz zatvora pokušao bih da mu pomognem. Nikada nisam odustao od njega”, govori Treho koji je po ujaku, koji je na kraju umro od posledica predoziranja, nazvao i sina.

Izvor: Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *