Hyundai i KIA od sljedeće godine na automobile ugrađuju solarne krovove

Objavljeno: 4.11.2018.


Solarni krovovi na automobilima su jedna od onih tehnologija koje zvuče genijalno, ali s obzirom na trenutni domet ove tehnologije ne i isplativo.
To ipak neće sprečiti korejski duo Hyundai i KIA-u da od sledeće godine krenu s implementacijom ovih sistema na svoje automobile.

Ovo nije prvi put da se solarne ćelije ugrađuju na serijske automobile. Istu tehnologiju Toyota nudi na Priusu, ali kod ovog plug-in hibrida 50W ćelije su dovoljne za napajanje samo klimatizacijskog sistema.

Fisker je takođe nudio ovu opciju za Karmu.

KIA i Hyundai planiraju da tržištu ponude tri verzije solarnog krova. Prva generacija je napravljena za hibridna vozila, druga generacija, s polu-transparentnim panelima je namenjena automobilima koje pokreću motori s unutrašnjim sagorevanjem, dok će treća generacija biti ugrađivana u električna vozila s baterijama.

Korejci ne navode performanse sistema, ali verovatno ne treba očekivati čuda. Solarnim ćelijama na automobilima, osim nedovoljne površine, svakako smeta i nagib krova koji nije povoljan za maksimalnu proizvodnju energije.

Ipak, nekada je i mala količina energije dovoljna za reševanje naizgled nerešivih problema, što će vam potvrditi svaki vozač kome je akumulator izdao poverenje u najgorem trenutku.

Izvor: Tportal

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *