Četrdesete nisu početak kraja, već kraj početka…

Objavljeno: 4.11.2018.


U četrdesetim godinama života raste sklonost ka nagomilavanja kilograma, teže podnosimo mamurluk, a održavanju linije i kondicije moramo da posvetimo više vremena.
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Oporavak od povreda, takođe, traje duže i to je granična linija kada treba obratiti pažnju na životne navike, tvrdi specijalista za kancer doktor Dejvis Agus.

Četrdesete su, prema doktor Muiru Greju, autoru knjige “Srednje doba: Izgledajte mlađe, živite duže, osećajte se bolje”, najzahtevnija decenija u životu jer postajemo “sendvič generacija” koja balansira između roditeljstva, starenja svojih roditelja i karijere. To je najglasniji poziv i krajnje vreme da promenimo nešto u svom životu, piše britanski Telegraf.

“Srednje doba nije početak kraja, već kraj početka”, podseća doktor Grej i upozorava da je to krajnje vreme da počnemo da se brinemo o sebi.

Prilagođena ishrana nije dovoljna, pa pažnju moramo da usmerimo i na način na koji radimo, na opuštanje, spavanje i vežbu.

Najveći problem je stres, a kako bismo se lakše nosili sa životnim pritiscima, vrlo je važno da budemo disciplinovani. Proces starenja ne može da se izbegne, ali ako zauzmemo pravi stav, možemo da se osećamo mlađe i energičnije.

Svakodnevni odlazak na posao, sedenje za stolom i zurenje u ekran rizičniji su od načina života kakav žive avanturisti jer prouzrokuju stres i upale koje smanjuju kvalitet i dužinu naših života.

Izvor: Nedeljnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *