Zbog terapije protiv tromba češće na analizu krvi

Objavljeno: 3.11.2018.


Pacijenti koji uzimaju antikoagulantne lekove u početku treba češće da rade analize krvi, kako bi se utvrdile vrednosti. Potrebno je da se protrombinsko vreme spusti za od 20 do 25 odsto
POSLE operacije srčanog zalistka pacijenti uzimaju antikoagulantnu terapiju, protiv zgrušavanja krvi, kako ne bi došlo do stvaranja krvnog ugruška ili tromba. Oni koji imaju ugrađen veštački zalistak lekove uzimaju doživotno, dok pacijenti sa biološkim zalistkom koriste ove medikamente, u proseku, šest meseci. Za vreme uzimanja lekova, neophodne su redovne kontrole i korigovanje terapije od strane kardiologa, ponekad i na nedeljnom nivou, sve dok se rezultati ne stabilizuju.

Pacijenti koji uzimaju antikoagulantne lekove u početku treba češće da rade analize krvi, kako bi se utvrdile vrednosti. Potrebno je da se protrombinsko vreme spusti za od 20 do 25 odsto, ili ako se njegova vrednost izražava u INR-u, da bude između dva i tri, kako bi bilo u granicama, kažu kardiolozi.

– Terapija nije nepromenljiva i kardilog će pojačavati ili smanjivati dozu lekova, neke će ukinuti, a neke uvesti u terapiju, sve u zavisnosti od zdravstvenog stanja – kaže, za “Novosti”, dr Slobodan Tomić, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”. – Ukoliko je ugrađen biološki zalistak, nije potrebno postepeno ukidanje terapije, već se ona potpuno ukida kada kardiolog proceni da je to potrebno na osnovu rezuletata.

Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, kao i ostalog zelenog i crvenog povrća koje je bogato vitaminom K, može da dovede do potrebe za većim dozama lekova koji se koriste kao antikoagulantna terapija. Da bi se vrednosti INR održale u preporučenom terapijskom opsegu, nije zabranjena upotreba ovog povrća, ali je prilikom većeg unosa ovih namernica neophodno češće kontrolisanje INR-a.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *