Zastava Kosova u centru Pariza, “rame uz rame” sa pobjednicama Prvog svjetskog rata

Objavljeno: 3.11.2018.


Zastava Kosova osvanula je danas usred Pariza, rame uz rame sa zastavama drugih država, učesnica u Prvom svjetskom ratu. Međutim, problem je u tome što Kosovo ne samo da nije bilo učesnik Velikog rata, već nije postojalo čak ni kao južna srpska pokrajina.
Tako se Kosovo našlo među više od 20 zemalja, čije se zastave vijore u pariskom Notr-Damu, najavljujući predstojeće obilježavanje jednog vijeka od pobjede Prvom svjetskom ratu.

“Zastava Kosova prvi put plovi u Notr-Damu u Parizu, u okviru obilježavanja stogodišnjice od kraje Prvog svjetskog rata” ,podijelio je jedan korisnik Twittera.

Sve ovo ne bi bilo toliko skandalozno da se ne radi o “državi” koja danas ni za cijelu Evropsku uniji ne postoji kao država. Još gore, Kosovo je stavljeno “rame uz rame” sa državama, učesnicama rata, i to u vrijeme kada je bilo terirorija čiji je dio nakon balkanskih ratova pripao Kraljevini Jugoslaviji, a dio Crnoj Gori.

Nepromišljenost, nezainteresovanost, neznanje ili jednostavno odbijanje da se gleda u prošlost… Sve ovo bi mogla da budu tumačenja odluke francuskih vlasti da Kosovo uvrste među sve one zemlje koje su početkom prošlog vijeka pretrpile neviđene gubitke, i u ljudstvu i tako što su im zemlje bile razorene na sve moguće načine.

U Parizu se 11. novembra obilježava ovaj značajan istorijski jubilej, kome će prisustvovati brojni i evropski i svjetski lideri, od predsjednika SAD Donalda Trampa, preko njemačke kancelarske Angele Merkel, predsjednika Francuske Emanuela Makrona… U Pariz putuje i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, ali i kosovski Hašim Tači, koji će se možda i sresti na marginama ovog događaja.

Nezavisne

2 thoughts on “Zastava Kosova u centru Pariza, “rame uz rame” sa pobjednicama Prvog svjetskog rata

  1. Kazu da su nam francuzi uvek bili saveznici, ja bih rekao drugacije, francuski Narod! Ove ustve i hostapleri kakav je njihov sadasnji a i bivsi predsednik nikakve veze nemaju s narodom. Oni na vlast dolaze slicnim receptima kao i mile ronhil, mozda malo prefinjenije. Sve je otislo…….., e bas tamo.

  2. kakvi saveznici…uzdaj se u sebe …dobro radi ,uredi drzavu ,lopove u zatvor.i neboj se .

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *