Ovoj glumici je bilo zabranjeno da pogleda film za koji je dobila Oskara

Objavljeno: 3.11.2018.


U prvom delu naših filmskih zanimljivosti otkrili smo vam kako je nastala čuvena replika Roberta De Nira “You talkin’ to me?”, zatim koji reditelj je morao da dokaže na sudu da glumci filma nisu zaista mrtvi, ili, pak, šta je to “Vilhemov vrisak” i koga je udario grom na snimanju. Pripremili smo za vas i drugi deo zanimljivih činjenica iz sveta kinematografije. U tekstu koji sledi otkrivamo kojoj glumici je bilo zabranjeno da odgleda svoj film za koji je dobila Oskara, zatim, kako se na jednom snimanju “pojavio duh preminulog dečaka”, kako je Lorens Olivije odbio da bude “Kum” i još mnogo toga.
Heti Mekdenijel, prva afro-amerikanka koja je osvojila nagradu Oskar za svoju rolu kućne pomoćnice u filmu “Prohujalo sa vihorom”, usled zakona o segregaciji, nije imala pravo da odgleda ovaj film u bioskopima pojedinih američkih država.

Marlon Brando 1977. osvojio je nagradu za najboljeg glumca kao Vito Korleone u “Kumu”, ali je bojkotovao dodelu nezadovoljan time kako se u filmovima i na televiziji prikazuju Indijanci. Sašin Litlfeder, indijanska aktivistkinja, pojavila se na pozornici u tradicionalnoj odeći Apača, ali je odbila da primi zlatnu statuu.

Alan Rikman je jedina osoba pored Dž. K. Rouling koja je znala da Snejp ustvari štiti Hari Potera. Ovo je tako uređeno kako bi se postigla što uverljivija gluma.

“Forest Gamp” krije pregršt sitnih, svakodnevnih momenta i legendarne istorijske scene i sve one su nadopunjene digitalno napravljenim slikama. Forest koji trči kroz džunglu u Vijetnamu? Digitalno delo. Forestove neverovatne veštine ping ponga? Isto. Amputirana noga poručnika Dena? Takođe. Čak i ono slatko pero sa početku je kompjuterski generisano.Sam film ima više ovih scena nego “Park iz doba Jure”.

Rajan Gosling je dobio ulogu Noe u ljubavnom klasiku “Beležnica” zato što je reditelj Nik Kasavetes želeo da glavni glumac “ne bude zgodan”.

Reditelj filma “Gone Girl” Dejvid Finčer je izjavio da je snimanje filma prekinuto na četiri dana zbog toga što je glavni glumac Ben Aflek odbio da nosi kačket bejzbol tima Njujurok Jenkiz. On, kao Bostonac i veliki fan gradskog tima Red Soks, nije želeo ni po koju cenu da nosi kačket njihovog velikog rivala. Na kraju je ipak napravljen kompromis pa je snimanje nastavljeno, s tim što je Ben na kraju završio sa kačketom Njujork Metsa na glavi.

Sigurni Viver je zaista postigla nemogući koš prikazan u filmu “Osmi putnik“.

Za vreme snimanja filma “Kazino Rojal” korišćena su tri vozila čija se vrednost procenjuje na oko 300 hiljada dolara i sva tri su uništena na snimanju.

Scena filma Kad jaganjci utihnu, u kojoj se FBI agent Klaris prvi put susreće sa Hanibalom Lektorom, biće i trenutak prvog susreta Džudi Foster i Entonija Hopkinsa. Pomenutoj sceni nije prethodila nijedna proba, te Hopkins nije ranije čuo naglasak Fosterove. Improvizujući, Hopkins je ismejao akcenat svoje koleginice, što mu je Džudi naknadno i zamerila da bi koju godinu kasnije izjavila je da je upravo ovaj momenat bio presudan za uspeh opisane scene.

Edvard Norton je u prvoj tuči sa Bred Pitom u filmu “Borilački klub” tražio da zaista udari Breda Pita u lice.

                                                   Lorens Olivije, foto: Gettyimages

Kao zahvalnicu za to što je učestvovao u snimanju “Aladina”, Volt Dizni je Robinu Vilijamsu poklonio sliku Pabla Pikasa “Žena koja plače”.

Uloga Reta Batlera, glavnog muškog junaka filmske sage “Prohujalo sa vihorom”, najpre je bila ponuđena Geriju Kuperu. Zvezda legendarnog vesterna “Tačno u podne” odbio je ulogu uz reči da će film biti ”najveći neuspeh u istoriji Holivuda”.

Frensis Ford Kopola je za tumačenje lika Don Vita Korleonea ponudio ulogu dvojici velikana – Marlonu Brandu i Lorensu Olivijeu. Olivijeov agent je na Kopolinu ponudu odgovorio telegramom sledeće sadržine: ”Lord Olivije ne prihvata nikakave poslove. Vrlo je bolestan. Uskoro će umreti i nije zainteresovan”. Lorens Olivije je umro 18 godina kasnije.

Džejms Kameron je u “Terminatoru 2” uspeo da izbegne veliki trošak za kompjuterski generisane kadrove u sceni u kojoj T-1000 oponaša majku Džona Konora i mi ipak vidimo dve Sare na ekranu istovremeno. Naime, glumica Linda Hamilton ima identičnu sestru bliznakinju Lesli, koja se pojavljuje u toj sceni i još jednoj izbačenoj sceni u kojoj se sa procesorom T-800 modela poigravaju.

Crtež Kejt Vinslet u filmu “Titanik” nacrtao je reditelj Džejms Kameron.

Pirs Brosnan nije smeo da nosi smoking u nijednom filmu osim u filmovima o Džejmsu Bondu od 1995. do 2002. godine.

Scena u filmu Dežurni krivci (1995) kojoj su osumnjičeni postrojeni zarad identifikacije je trebalo da bude snimljena kao krajnje ozbiljna. Međutim, u toku snimanja glumci su počeli zaista da se smeju – a to je ogorčenog reditelja Brajana Singera nateralo da promeni taktiku i iskoristi najsmešnije kadrove. Naime, oni su se smejali jer je Benisio Del Toro imao gasove i jednostavno nije mogao da prestane sa “puštanjem vetrova”.

Za svaki frejm koji je kompjuterski pravljen za film “Avatar” bilo je potrebno 27 časova renderovanja.

Duh na snimanju? U finalnoj verziji ostvarenja iz 1987. godine “Tri muškarca i beba”, negde nakon sat vremena filma, u sceni u kojoj Džek Holden sa svojom majkom i bebom šeta kroz kuću, u pozadini, blizu obližnjeg prozora, nazire se silueta koja podseća na figuru dečaka. Negde u avgustu 1990. godine, neposredno pred nastavak pomenutog filma, raširila se urbana legenda o dečaku koji je ubijen u kući u kojoj je snimljena pomenuta scena. Nagađalo se da je silueta pored prozora, zapravo bio njegov duh. Na žalost svih ljubitelja paranormalnog, ekipa filma je otkrila da je viđeni odraz u stvari kartonska figura pomenutog Džeka, iskorišćena za potrebe snimanja druge scene istog filma. Ujedno, otkriveno je da su sve scene snimljene u unutrašnjosti sporne kuće, u stvari, napravljene u studiju u Torontu.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *