Kurc morao na “raport” kod predsjednika

Objavljeno: 3.11.2018.


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pravdao je predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu odluku Vlade da istupi iz Sporazuma UN o migraciji.
On je to učinio nakon što je šef države upozorio da bi to moglo naneti štetu ugledu zemlje.

Kurc je, kako se navodi u saopštenju Vlade, istakao da je Vlada privržena multilateralizmu, ali da sadržaj mora biti ispravan i ponovio zabrinutost da bi tajsporazum mogao ograničiti suverenitet Austrije.

“U razgovoru s predsednikom jasno sam ukazao da je Vlada, nakon detaljne analize donela odluku. Za nas je multilateralizam važan, ali je bitno i ono što se nalazi u vladinom programu. Austrija prednjači kada je reč o sporazumu o zabrani nuklearnog naroužanja, koji podržava već 100 država, i ujedno je nan prvoj liniji fronta po pitanju borbe protiv klimatskih promena”, podsetio je Kurc.

Što se sporazuma UN o migraciji tiče, objasnio je da je preovladala zabrinutost, dodajući da ne može da on, koji se sedam godina zalaže za jasno pravljenje razlika između potrage za zaštitom i potrage za boljim životom, prihvati sporazum u kojem nema te podele.

Opasnost postoji u tome da bi ciljevi sporazuma mogli biti iskorišćeni za buduće sudske presude i time bi se ograničila suverena politika po pitanju migracije, ukazao je Kurc.

Van der Belen je kritikovao vladu zbog odluke da istupi iz sporazuma UN ističući da je u savladavanju izazova neophodna multilateralna saradnja.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *