Jaguar Land Rover u trećem kvartalu ostvario gubitak od 90 miliona funti

Objavljeno: 3.11.2018.


Jaguar Land Rover je u trećem kvartalu ostvario gubitak od 90 miliona funti, najviše zbog slabe prodaje u Kini i na evropskom tržištu.
Kompanija je tako najavila da će godišnja ulaganja smanjiti s planiranih 4,5 milijardi na 4 milijardi funti, dok će za milijardu funti smanjiti svoje troškove. Primera radi, stopirali su regrutiranje i nova zapošljavanja, kao i sva putovanja koja nisu neophodna. Ipak, iz Jaguara poručuju da nisu još doneli nove odluke o zaposlenima i radnim mestima.

Još u aprilu Jaguar Land Rover je objavio da će 1.000 radnika u njihovoj fabrici u Solihalu ostati bez posla, nakon što je prodaja njihovih Range Rover i Discovery modela snažno pala zahvaljujući nesigurnostima povezanim uz Bregzit i vladine odluke o ”dizelašima”. Dodatno, u septembru su najavili da će oko 2.000 zaposlenih preći na trodnevno radno vreme.

– Bojim se da ćemo u novoj godini biti svedoci još jednom talasu rezanja radnih mesta – upozorio je David Bailey, profesor u Aston poslovnoj školi u Birmingemu.

Jaguaru posebno loše ide na kineskom tržištu gde se suočava sa padom prodaje od skoro 44 odsto. Na svetskom tržištu su pali na godišnjem nivou za 13,2 posto, a pomenuti gubitak od 90 miliona funti deluje još dramatičnije ako se uporedi sa zaradom od 380 miliona funti u istom tromesečju prošle godine

Izvor: Seebiz

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *