EVROPSKA KOMISIJA TRENIRA STROGOĆU

Objavljeno: 3.11.2018.


Piše: Marina Muštović
Odlučeno je da se Italija surovo kazni i to za nauk svim ostalima. Da nekom slučajno opet ne padne na pamet da izvoljeva i buni se protiv briselskog lajtmotiva sve više rada za sve manje novca, a sve manje prava i sve više poreza za većinu od 500 miliona Evropljana. O kakvoj je kazni reč pojašnjava naš kratki osvrt na italijanski sukob sa EU komisijom

Kako stvari stoje danas bi verovatno i Pazolini bio proglašen za fašistu, rasistu, glupaka i neznalicu jer se sigurno ne bi svrstao na stranu elite koja u ime nekakve borbe protiv imaginarnih fašista samo sebično brani svoje privilegije i pri tome ne bira sredstva za obračun sa neistomišljenicima.
Naime, nova italijanska vlada u svom je programu nagovestila drastične promene: više društvene perspektive i socijalne pravde, kraj mondijalističke bajke o društvu bez granica kroz nekontrolisani prihvat migranata na koje država svakog dana troši 24.500.000 evra, ukidanje zloglasnog penzionog zakona Fornero koji više nikome ne garantuje kada će i da li će otići u zasluženu penziju… Prva evropska populistička vlada obećala je građanima da će za svoje poteze isključivo njima polagati račune, a ne misterioznim birokratama iz međunarodnih tela pred kojima su u proteklih 25 godina italijanski političari uglavnom savijali kičmu i pokorno izvršavali sva naređenja. Rezultat ovakve podaničke politike je da je nekada peta ekonomija sveta pretvorena u minornu provincijalnu koloniju, a njeni građani u obespravljene briselske podanike kojima ne preostaje ništa drugo nego da ćute i trpe, i da radi održavanja privida demokratije izlaze na izbore iako dobro znaju da se ništa neće promeniti nabolje, već eventualno samo nagore.
I najvećim optimistima odmah je bilo jasno da će put do realizacije obećanja iz ovog revolucionarnog programa biti trnovit i da tzv. establišment, protiv kojeg se prvi put neko u EU pobunio, neće tek tako lako i demokratski odstupiti s vlasti. Niko nije sumnjao ni da moćnici iz senke, milijarderi iz velikih poslovnih banaka, korporacija i investicionih fondova, takođe neće birati sredstva da se zatre ovaj italijanski populistički virus koji, sudeći po istraživanjima javnog mnjenja, ozbiljno preti da već u maju 2019. na izborima za EU parlament dovede u pitanje opstanak poslušne političke kaste što je godinama vodila politiku koja bi se najbolje mogla definisati citatom iz poznatog stripa Alan Ford: kradem od siromašnih da bih dao bogatima.
Odlučeno je da se Italija surovo kazni i to za nauk svim ostalima. Da nekom slučajno opet ne padne na pamet da izvoljeva i buni se protiv briselskog lajtmotiva sve više rada za sve manje novca, a sve manje prava i sve više poreza za većinu od 500 miliona Evropljana. A o kakvoj se kazni radi najbolje pokazuje kratki osvrt na italijanski sukob sa EU komisijom.

DISCIPLINA I POSLUŠNOST Naime, u nacrtu za novi državni proračun koji je italijanska vlada ponudila Briselu predviđeno je prekoračenje od 2,4 procenta državnog deficita. Predlog je glatko odbijen, a Pjer Moskovisi uputio je zvanični pismeni odgovor Rimu u kom zahteva od vlade Đuzepea Kontea da u roku od tri nedelje, dakle do 13. novembra, predloži novi dokument koji će biti u skladu s ekonomskim parametrima koje nalaže Brisel. Prvi put EU je odbacila državni proračun jedne zemlje članice, a Moskovisijevo obrazloženje da je italijanski budžet odbijen zbog „flagrantnih kršenja evropskih pravila“ prilično je apsurdan s obzirom na to da je Brisel bez problema dosad dopuštao mnogo veća prekoračenja: konkretno, u italijanskom slučaju, oprostio je 2,9 odsto tehničkoj vladi Marija Montija i čak 3 posto briselskom miljeniku Mateu Renciju.
I tu je i najvećoj naivčini postalo jasno da je deficit galantno odobravan kada je vladajuća garnitura garantovala da će u praksu sprovesti socijalnu klaonicu (kresanje socijalnih davanja, radničkih prava i surovu reformu penzionog sistema) i zauzvrat dobijati novac za koji niko nije pitao za šta će se konkretno trošiti. Ovoga puta napravljen je presedan koji predstavlja pretnju za održavanje status kvo situacije jer novi vladin program predviđa niz mera za smanjenje galopirajućeg siromaštva, a samim tim i za pokretanje posustale italijanske ekonomija koja je na izdisaju upravo zbog slabe kupovne moći stanovništva i prevelikih državnih poreza. Naime, kako matematika nije mišljenje već egzaktna nauka, računica je vrlo jednostavna i brojke su najbolji dokaz da je dosadašnja briselska politika potpuno pogrešna. Jer ako italijanski javni dug iznosi 2.350, a BDP 1.800 milijardi, odnos duga i BDP-a je 130,5 odsto. Ukoliko se u ime mera štednje javna potrošnja skreše za 100 milijardi bez obzira što je javni dug smanjen na 2.250 milijardi, BDP automatski pada na 1.700 milijardi, a odnos pomenutih kategorija raste i iznosi 132,5 posto. Ovaj dokaz iz elementarne matematike očigledno ne interesuje Evropsku komisiju i gospodina Moskovisija.

FAŠIZAM ITALIJANSKE CIPELE Inače, kada je Moskovisi na zasedanju EU parlamenta izložio razloge za odbijanje predloga italijanskog proračuna, zapretio je da će u slučaju da Italija ne dostavi novi nacrt u skladu sa zadatim evropskim kriterijuma biti neminovno primenjena prvi put u istoriji EU parlamenta predviđena procedura za kršenje pravila Evropske unije, odnosno odgovarajuće kaznene mere koje će italijanske poreske obveznike koštati nekoliko milijardi evra. Tada mu je poslanik Salvinijeve Lige Anđelo Kioča oteo papire iz ruke, izuo cipelu i njom počeo besno da lupa poručivši: „Kada vi gazite naša prava, onda i mi brišemo cipele o vaša dokumenta.“ Pjer Moskovisi je već u više navrata Italijane nazvao ksenofobima i rasistima koji su na proteklim izborima glasali za „male Musolinije“, a na ovaj smešni i pre svega glupi ispad ekscentričnog italijanskog poslanika reagovao je patetičnom filozofskom žalopojkom: „U početku se samo nasmejemo i tako banalizujemo zlo za koje nam se čini da je samo smešno; zatim se navikavamo na to potmulo simbolično nasilje sve dok se jednog dana ne probudimo u pravom fašizmu. Budimo oprezni. Demokratija je vrlo osetljiva biljka.“
Po Alesandru di Batisti, jednom od lidera Pokreta pet zvezdica, u pitanju je ozbiljan problem kršenja demokratije. On je na svom blogu postavio tri konkretna pitanja: Koga predstavljaju Moskovisi i ostale tehnokrate koje bez obrazloženja odbijaju italijanski predlog za izlazak iz krize i pri tome još prete i ucenjuju ne samo legitimno izabranu vladu već i 60 odsto Italijana koji tu istu vladu podržavaju? Ukoliko većina građana glasa za određeni program, a onda se ispostavi da se on ne može realizovati jer Brisel iz čistog inata stavlja veto, ima li smisla uopšte više organizovati izbore i izlaziti na njih kada se ništa ne može promeniti? Ko zaista vlada ovom zemljom – Italijani ili evropske tehnokrate?

SVI GRESI MATEA SALVINIJA Glavna briselska noćna mora svakako je Mateo Salvini, a spisak njegovih grehova koje briselska birokratija ne zaboravlja i ne oprašta je nepregledan.
Usudio se da sa Stivom Benonom, bivšim šefom inače vrlo uspešne Trampove predsedničke izborne kampanje, nedavno u Rimu osnuje pokret The Movement koji će povezati sve evropske patriotske snage koje imaju slične programe kroz koje se zalažu za povratak nacionalnog dostojanstva i suvereniteta jer ne žele da nestanu u briselskom melting potu koji preti da uništi sve specifičnosti evropskih naroda i pretvori ih u bezlične individue konzumenata bez tradicije i kulture s kojima će potom vrlo lako manipulisati. U pitanju je svojevrsna desničarska alternativa Otvorenom društvu Džordža Soroša; ona će se zalagati za sve suprotno od onoga što propagira kontroverzni milijarder koji je dosad na projekte za razvoj multietničkog i multikulturnog društva potrošio impozantne 32 milijarde dolara.
Možda je još veći Salvinijev greh što je prilikom učešća na sastanku grupe italijanskih privrednika s ruskim kolegama ponovio da se zalaže za hitno ukidanje nepravednih ekonomskih sankcija Rusiji i novinaru „Republike“ prkosno rekao da se u Moskvi oseća kao da je kod kuće, odnosno mnogo prijatnije nego u mnogim evropskim prestonicama. Ili pak zvanična poseta njegovog premijera Kontea Rusiji, gde je s Putinom ugovoreno dosta unosnih poslova za italijanske privrednike? A šta tek reći na Salvinijevu izjavu da ga baš briga šta priča pijandura Junker. Još je na svom FB profilu objavio video-snimak na kojem se vidi da je predsednik Evropske komisije opet preterao s pićem – dok se on smeje i razgovara sam sa sobom, pridržavaju ga dva asistenta jer jedva stoji na nogama. Salvini se pak nasmejao na Moskovisijeve pretnje i poručio mu da slobodno može da napiše još 10 pretećih pisama, ali da ima u vidu da italijanska vlada ni za pedalj neće odstupiti od svog programa.

PANIČNI MEDIJSKI LINČ Pored većine italijanskih vodećih medija, koji od početka rada nove vlade izmišljaju afere, navijaju za njen što skoriji pad i euforično priželjkuju da spread (razlika između italijanskih i nemačkih državnih obveznica) što je moguće više raste, te plaše građane da će sa ovakvom neozbiljnom vladom nesposobnih diletanata ostati bez plata, penzija i ušteđevina, i ovoga puta svoj doprinos sveopštoj antiitalijanskoj histeriji dao je nemački nedeljnik „Špigl“ po kojem je Italija predlogom novog državnog budžeta ucenila Evropu, tako da ozbiljno preti da sruši evro i uništi evropski monetarni sistem. Na naslovnoj strani vidimo italijansku zastavu u obliku prese na čijoj desnoj strani je u prvom planu alarmantni naslov UCENA, na levoj komentar – Italija napada! Nova dužnička kriza preti Evropi, dok se u sredini zastave nalazi zgnječena kovanica od jednog evra. Inače, ovo nije prvi put da pomenuti nedeljnik provocira Italijane. Naime, porukom Ćao amore „Špigl“ pozdravlja novu italijansku vladu, uz komentar: Nemačko predskazanje – Italija se samouništava, ali sa sobom povlači i EU. Zanimljivo je i grafičko rešenje pomenute naslovne strane: na zelenoj pozadini je žuta omča od špageta, a to bi trebala da bude aluzija za novu zeleno-žutu koaliciju vlade populista i suverenista.
Imajući u vidu da su vodeći italijanski mediji pod strogom kontrolom milijardera De Benedetija, inače člana Rotšild banke i Soroševog prijatelja, razumljivo je zašto sa italijanske strane još uvek nema odgovarajućih duhovitih odgovora. Ali su se zato na brojnim slobodnim i vrlo kritičkim veb-sajtovima, preko kojih se većina građana i informiše, pojavile dve duhovite karikature: prva – tanjir s kupusom i viršlama i sa svastikom u obliku viljuške kao odgovor Nemcima, a druga – crtež devojke u rimskoj togi, inače simbolu italijanske republike, dok kleše skulpturu na kojoj se u prvom planu vidi podignuti srednji prst, uz komentar: Italija priprema novi nacrt državnog budžeta. Jasna poruka Briselu šta Italijani misle o njihovim pretnjama i opasnim igrama.

Piše: Marina Muštović za pecat.co.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *