EU, Pariz, Berlin i London žale zbog sankcija Iranu

Objavljeno: 3.11.2018.


Evropska unija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija su u zajedničkom saopštenju poručile da žale zbog odluke Vašingtona da ponovo uvede sankcije Iranu.
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila je da će ponovo uvesti sve sankcije Iranu koje su prvobitno bile ukinute posle potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine.

“Naš cilj je da se zaštite evropski ekonomski akteri koji imaju legitimnu trgovinsku razmenu sa Iranom, u skladu sa evropskim zakonodavstvom i rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i ministara spoljnih poslova i finansija Francuske, Nemačke i Britanije, prenela je agencija Rojters.

Iran je ranije danas saopštio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje koje će, kako se očekuje, u ponedeljak stupiti na snagu.

“Amerika neće moći da sprovede nikakve mere protiv naše velike i hrabre zemlje… Mi imamo znanje i sposobnost da vodimo ekonomske poslove zemlje”, saopštio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi na državnoj televiziji.

Sankcije se tiču transportnog, finansijskog i energetskog sektora Irana, a drugi su paket sankcija otkad se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju ove godine.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *