Šta govori satnica bola? A koje doba dana je najbolje za začeće?

Objavljeno: 2.11.2018.


Drevna kineska medicina stvorila je kineski biološki ili telesni sat koji može da pomogne da saznate u kakvom vam je stanju organizam i koji organi ne rade kako bi trebalo.
Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkuliše kroz telo i nivo najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim delom organizma imate probleme, u to doba dana osetićete simptome.

Sveukupno postoji 12 meridijana, od kojih svaki pripada nekom većem organu, a pripadajući su organi: pluća, debelo crevo, želudac, slezina, srce, tanko crevo, bešika, područje oko srca, bubrezi, dvanaestopalačno crevo, žučna kesa i jetra.

Meridijani deluju na 24 sata, podeljeni na 12 dvosatnih intervala. Zbog toga lekari u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje doba dana su osetili simptome. Na osnovu tog podatka lekar može da zna šta je uzrok zdravstvenog problema. Pratite svoj biološki sat i zapišite vreme dana kada osetite simptome. Takođe, zabeležite vreme dana kada imate najviše energije i u koliko se sati budite noću, što takođe može da uputi na problem u određenom delu tela.

Tokom maksimalne aktivnosti određeni organ radi ”punom parom”. Ako osetite bol u području određenog organa u vreme kad bi on trebao maksimalno da radi (na primer u području jetre u 2 sata ujutro), to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom.

Vreme maksimalne aktivnosti organa:

1 – 3 časova: jetra
3 – 5 časova: pluća
5 – 7 sati: debelo crevo
7 – 9 sati: želudac
9 – 11 sati: slezina
11 – 13 časova: srce
13 – 15 sati: tanko crevo
15 – 17 sati: bešika
17 – 19 sati: bubrezi
19 – 21 sat: predeo oko srca
21 – 23 sata: dvanaestopalačno crevo
23 – 1 sat: žučna kesa

Vreme minimalne aktivnosti, odnosno odmaranja organa:

1 – 3 časova: tanko crevo
3 – 5 sati: bešika
5– 7 sati: bubrezi
7 – 9 sati: predeo oko srca
9 – 11 sati: dvanaestopalačno crevo
11 – 13 sati. žučna kesa
13 – 15 časova: jetra
15 – 17 časova: pluća
17 – 19 sati: debelo crevo
19 – 21 sat: želudac
21 – 23 sata: slezina
23 – 1 sat: srce

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kineski sat donosi i savete šta da radite i kako da reagujete u određeno doba dana:

Između 11 i 13 časova najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, sarađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše obilan.

Između 13 i 15 sati, kada telo vari ručak, najefikasnije ćete rešavati probleme i organizovati se.

Između 15 i 17 sati najbolje je vreme za učenje, delotvoran rad i ispijanje čaja. U ovo vreme pijte i više vode zbog detoksikacije.

Između 17 i 19 sati večerajte i obnovite energiju. Ovo je doba dana maksimalne aktivnosti bubrega, u kojima su pohranjene rezerve energije.

Između 19 i 21 sat vreme je maksimalne aktivnosti predela oko srca koje upravlja cirkulacijom, mozgom i reproduktivnim organima. Zato je ovo doba dana najbolje za druženje, flert, seks, ali i začeće.

Između 21 i 23 časova odmarajte se, opuštajte i čitajte. Izbegavajte da jedete u ovo doba dana.

Između 23 i 1 sat najbolje je otići na spavanje. Ako imate žučni kamenac, u ovo doba dana moglo bi da vas zaboli..

Između 1 i 3 sata jetra radi maksimalno pa ako se probudite u ovo vreme znači da je jetra preopterećena čišćenjem organizma. Smanjite nezdravu hranu, pušenje, alkohol i ostale štetne stvari.

Između 3 i 5 sati trebali biste čvrsto da spavate. Kašljete li u ovo doba dana, znači da vam pluća izbacuju toksine.

Između 5 i 7 sati najbolje je vreme za buđenje. Popijte vode kako bi debelo crijevo, koje je sada najaktivnije, moglo dobro da radi i otiđite u kratku šetnju. U ovo doba dana najbolje je izbegavati kofein.

Između 7 i 9 časova doručkujte. Najbolji izbor će biti voće, belančevine, ugljenohidrati sa niskim glikemijskim indeksom (GI), zdrave masnoće i vitamini.

Između 9 i 11 sati budite aktivni i radite. Ovo je vreme maksimalne aktivnosti slezine, koja se povezuje s mentalnom snagom, jača metabolizam te je zadužena za pretvaranje hranjivih materija u energiju.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *