Pronađeni dijelovi aviona koji je pao u more u Indoneziji, analiziraju se podaci crne

Objavljeno: 2.11.2018.


Dijelovi tijela, točkovi i oprema za slijetanje aviona Lion Aira pronađeni su tokom potrage u moru pored ostrva Java u Indoneziji. Otkriveni su dan nakon što je pronađena crna kutija.
Na konferenciji za novinare u luci Tanjug Priok u Džakarti šef tima za potrage Muhamad Sjauki rekao je da su koristili drugu strategiju s ciljem pronalaska dijelova aviona. Usidrili su brod naftne kompanije na koji će podizati dijelove kranom.

Nacionalna komisija za bezbjednost transporta Indonezije saopštila je da će biti potrebno najmanje dvije sedmice da očitaju podatke iz crne kutije, a dva mjeseca da ih analiziraju.

Kompanija Lion Air odbila je da iznosi bilo kakve pretpostavke o tome šta bi mogao da bude uzrok pada aviona u kojem je bilo 189 putnika i članova posade. Za pilote su rekli da su bili vrlo zabavni, pametni i dobri ljudi.

“Vjerujemo da su bili profesionalni i da su se borili da sačuvaju avion u vazduhu”, rekli su.

Isti avion imao je tehničkih problema dan ranije na drugoj ruti. Naglo je izgubio visinu, ostao bez struje i tresao se.

Iz Lion Aira potvrdili su da je bio prijavljen kvar na instrumentima aviona koji je tada letio od Balija do Džakarte.

Vlasti su u srijedu počele dovoditi članove porodica u luku kako bi identifikovali privatne stvari svojih najmilijih koji su poginuli, a koje su isplivale odmah nakon nesreće.

Podsjetimo, u avionu su bile i dvije bebe i jedno dijete.

Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *